Manje je vjerovatno da će atrijalna fibrilacija biti dijagnostikovana ljudima koji konzumiraju kakao jednom do tri puta mjesečno.

Prema novim studijama istraživača iz Danske, konzumiranje male količine čokolade svake sedmice može smanjiti rizik od uobičajenog i ozbilljnog tipa nepravilnog srčanog ritma.

Naučnici su utvrdili da je oko 10% manja mogućnost dijagnostikovanja atrijalne fibrilacije kod ljudi koji su jeli čokoladu jednom do tri puta mjesečno nego kod ljudi koji su je jeli manje od jednog puta mjesečno.

,, Kod zdrave ishrane, čokolada u umjerenim količinama je pravi izbor za užinu“, rekla je glavni autor Elizabeth Mostofsky iz Harvard T.H. Chan škole za javno zdravlje i iz Beth Israel Deaconess medicinskog centra u Bostonu.

Međutim, studija ne može sa sigurnošću potvrditi da je čokoloda ta koja spriječava pojavu atrijalne fibrilacije.

Mostofsky i njene kolege su pisali u časopisu Heart da konzumiranje kakaa i hrane koja sadrži kako može doprinijeti zdravlju srca zato što imaju visok sadržaj flavanola, koji su jedinjenja za koja se vjeruje anti-upalne, anti-oksidativne osobine i osobinu da mogu uticati na opuštanje krvnih sudova.

U prošlim studijama je otkriveno da je konzumiranje čokolade – posebno crne kod koje je veći sadržaj flavanola- povezano sa ,,zdravijim“ srcem i smanjenim rizikom od srčanog udara ili čak prestanka rada srca.

Nema toliko studija o tome da li čokolada samnjuje rizik od popjave atrijalne fibrilacije do koje dolazi kada gornja komora srca kuca nepravilno.

Prema podacima američkog zdravstvenog udruženja, najmanje oko 2,7miliona ljudi  u SAD-u ima artrijalnu fibrilaciju što povećava rizik od pojave ugrušaka u krvi što uzrokuje srčani udar, otkazivanje srca i druge komplikacije.

Za nove analize, istraživači su koristili podatke sakupljene u dugotrajnoj studiji gdje je ispitivano zdravlje oko 55 502 ljudi u Danskoj. Muškarci i žene su imali između 50 i 64 godine kada je studija počela i tada su dali informacije o svojoj ishrani, tj. između 1993. i 1997. godine.

Onda su istraživači povezali te podatke o ishrani sa zdravstvenim registrima Danske da bi vidjeli kome je dijagnostikovana atrijalna fibrilacija.

Oko 3 346 slučajeva atrijalne fibrilacije se desilo u periodu od oko 13, 5 godina.

Na osnovu njihove ishrane na početku studije, ljudi kojin su jeli oko 28 grama čokolde sedmično su imali 17% manju mogućnost da im bude dijagnostikovana atrijalana fibrilacija do kraja studije nego ljudi koji su jeli čokoladu manje od jednog puta sedmično.

Slično, oni koji su jeli od 2 do 6 unci čokolade sedmično su imali 20% manju mogućnost da im bude dijagnostikovana atrijalna fibrilacija dokm oni koji su jeli više od jedne unce čokolade dnevno su iamli 16% manju mogućnost da im se javi ovo oboljenje.

Kod žena najveće smanjenja rizika od pojave ovog oboljenja je kad konzumiraju jednu uncu čokolade sedmično. Kod muškaraca do najvećeg smanjenja rizika od pojave artrijalne fibrilacije dolazi kada konzumiraju od jedne do šest unci čokolade sednično.

,,Mislim da je poruka našeg istraživanja da je umjeren unos čokolade poželjan u zdravoj ishrani“, rekla je Mostofsky zaReuters Health magazin.

Istraživači su naglasili da pri ovom istraživanju nijesu uračunali nemjerljive faktore, kao što su oboljene bubrega i apneja (kratki prekid disanja) u snu, koji mogu uticati na rizik od atrijalne fibrilacije. Oni takođe nijesu imali podatke o tipu čokolade koji su učesnici jeli kao i koji količinu flavanola su unosili. Moguće je i da se njihova ishrana mijenjala u periodu istraživanja od 14 godina.

Podaci su takođe ukazali na to da učesnici koji su jeli najviše čokolade unosili su više kalorija ali im je bio manji BMI – odnos tjelesne težine i kvadrata visine-nego ljudi koji su jeli najmanje čokolade.

Međutim najvjerovatnije su ti ljudi bili fizički aktivniji, po mišljenju istraživača. Ljudi ne mogu da shvate da moraju da se hrane zdravo, budu fizički aktivni i da ne puše kako bi poboljšali svoje zdravlje.

,,Potrebno je izvršiti duplo slijepo kontrolisano ispitivanje da bi se ispitala prava efikanost čokolade u prevenciji artrijalne fibrilacije i takvo ispitivanje trebalo bi da sadrži i tačne količine kakaa“, napisali su Pokorney i Piccini, sa Duke univerzietskog medicinskog centra u Duramu, Sjeverna Karolina.

 

 

http://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2017/06/cokolada-2.jpghttp://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2017/06/cokolada-2-150x150.jpgadminNovostiMedicinačokolada,aritmija,dijagnostikovanje atrijalne fibrilacije,ishrana,konzumiranje čokoladeManje je vjerovatno da će atrijalna fibrilacija biti dijagnostikovana ljudima koji konzumiraju kakao jednom do tri puta mjesečno. Prema novim studijama istraživača iz Danske, konzumiranje male količine čokolade svake sedmice može smanjiti rizik od uobičajenog i ozbilljnog tipa nepravilnog srčanog ritma. Naučnici su utvrdili da je oko 10% manja mogućnost dijagnostikovanja...Čokolada je povezana sa smanjenjem rizika od aritmije Novosti Medicina
Fondacija za promovisanje nauke Prona  Montenegrin Science Promotion Foundation