Male količine omega 3 masti su neophodne za dobro zdravlje, a mogu se naći u hrani koju jedemo. Glavni tipovi omega 3 masnih kiselina su; alfalinolenska kiselina (ALA), eikosapentaenojska kiselina (EPA) i dokozaheksaenojska kiselina (DHA). ALA se obično nalazi u masti iz biljnih namirnica, kao što su orasi i sjeme (orasi i uljana repica su bogati izvori). EPA i DHA, kolektivno nazvani omega 3 masti sa dugim lancima, prirodno se nalaze u masnim ribama, kao što su losos i riblje ulje.

Međutim, prema novim istraživanjima, omega 3 suplementi imaju mali ili nikakav uticaj na rizik od srčanih bolesti, moždanog udara ili smrti. Povećana potrošnja omega 3 masti je široko promovisana globalno zbog uobičajenog uvjerenja da će to štititi od srčanih bolesti.

Postoji više od jednog mogućeg mehanizma kako bi oni mogli pomoći u prevenciji bolesti srca, uključujući smanjenje krvnog pritiska ili smanjenje holesterola. Omega 3 masti su lako dostupne kao dodatni suplementi i oni se široko kupuju i koriste. Istraživači su sproveli studiju u kojoj su učestvovali muškarci i žene, neki su bili zdravi a neki su bolovali od određenih bolesti. Učesnici su jedan određeni vremenski period povećavali svoje omega 3 masti a neki su zadržali uobičajen unos masti, najmanje godinu dana.

Istraživači Cochrane-a su pronašli dokaze visoke pouzdanosti da omega 3 masti sa dugim lancima imaju malo ili nimalo značajnog uticaja na rizik od smrti od bilo kog uzroka. Rizik od smrti od bilo kog uzroka je bio 8,8% kod ljudi koji su uvećali unos omega 3 masti, u poređenju sa 9% kod ljudi u kontrolnim grupama.

 

 

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/pills-3151089_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/pills-3151089_960_720-150x150.jpgadminMedicinaistraživanje,medicinaMale količine omega 3 masti su neophodne za dobro zdravlje, a mogu se naći u hrani koju jedemo. Glavni tipovi omega 3 masnih kiselina su; alfalinolenska kiselina (ALA), eikosapentaenojska kiselina (EPA) i dokozaheksaenojska kiselina (DHA). ALA se obično nalazi u masti iz biljnih namirnica, kao što su orasi i...Naučne Novosti