Dobro poznata taktika prezivljavanja u prirodi je organizam koji oponaša izgleda nečeg drugog kako bi prevario predatore. List insekt je jedan od primjera, a gusenični oblik Hemeroplanes triptolemus moljca preživljava tako što se prerušava u zmiju!

Hemeroplanes pripada porodici Spihingidae, koja se nalazi u mnogim dijelovima Južne Amerike, Afrike i Centralne Amerike.

Međutim kada malo bolje pogledate možete primjetiti da ova “zmija” ima veoma kratko tijelo, dok njen gornja strana izgleda neopisivo realno, gusjenica koristi ovu sposobnost u trenutcima kada se osjeća ugroženo. Sem toga gusjenica odlično imitira pokrete zmije.

Da bi uplašila predatore ova gusjenica imitira pokrete zmije prilikom napada iako nema očnjake ni otrov.

                                                                Preživljavanje u prirodi Biologija Novosti

Ovo je slika potpuno odrasle jedinke Hemeroplanes triptolemus koja nimalo ne liči na zmiju:

                                                                Preživljavanje u prirodi Biologija Novosti

http://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/01/nnovosti.jpghttp://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/01/nnovosti-150x150.jpgadminBiologijaNovostiDobro poznata taktika prezivljavanja u prirodi je organizam koji oponaša izgleda nečeg drugog kako bi prevario predatore. List insekt je jedan od primjera, a gusenični oblik Hemeroplanes triptolemus moljca preživljava tako što se prerušava u zmiju! Hemeroplanes pripada porodici Spihingidae, koja se nalazi u mnogim dijelovima Južne Amerike, Afrike i...Preživljavanje u prirodi Biologija Novosti
Fondacija za promovisanje nauke Prona  Montenegrin Science Promotion Foundation