Čest antimalarijski lijek mogao bi se koristiti i za liječenje sindroma policističnih jajnika (PCOS), endokrinog poremećaja koji pogađa stotine miliona žena reproduktivne dobi širom svijeta.

Nakon ponovljenih doza artemisinina, kod male grupe žena sa PCOS-om primijećeni su niži nivoi testosterona u krvi i zdraviji izgled jajnika, izvještavaju istraživači u izdanju časopisa Science od 14. juna. Rezultati sugerišu da artemisininski spojevi, koji su već poznati po svojoj efikasnosti protiv malarije, lupusa i raka, mogu takođe ublažiti simptome PCOS-a. Ovo otkriće bi moglo „potencijalno promijeniti pristup liječenju PCOS-a”. U junskom izdanju ovog naučnog časopisa, Elisabet Stener-Victorin, endokrinološkinja sa Karolinskog instituta u Stokholmu navodi „Iako će biti potrebne dodatne studije… otkriće artemisinina kao efikasnog leka za PCOS predstavlja obećavajući novi pristup.”

Uprkos prevalenciji PCOS-a, uzroci ovog poremećaja nisu poznati. Ljekari ga dijagnostikuju na osnovu povišenih nivoa androgena, uključujući testosteron, i brojnih malih cista na jajnicima pacijentkinja. Tretmani obično ciljaju specifične simptome, kao što su akne, prekomjerni rast dlaka, neregularne menstruacije ili neplodnost. Osobe sa PCOS-om su takođe izložene većem riziku od metaboličkih stanja kao što je tip 2 dijabetes, a istraživači sada vjeruju da su za oba stanja odgovorne promjene u sistemima koji kontrolišu naš metabolizam, poput insulinskog sistema.

Godine 2016, Qi-Qun Tang, molekularni biolog i medicinski istraživač sa Univerziteta Fudan u Šangaju, proučavao je adipocite, poznatije kao masne ćelije, i metaboličke bolesti. Skriningom 3.000 ljekova, Tang i njegovi saradnici identifikovali su artemisinin, lijek nagrađen Nobelovom nagradom, kao obećavajući kandidat za pretvaranje bijelog masnog tkiva u braon ili bež masno tkivo, koje se lakše gubi, za liječenje simptoma gojaznosti. Istovremeno, druga istraživačka grupa je otkrila da se braon masno tkivo može koristiti za lečenje PCOS-a kod pacova.

„Postali smo zainteresovani za istraživanje potencijalnog uticaja artemisinina na PCOS”, rekao je Tang.

Tim je prvo testirao ideju na miševima, ubrizgavanjem androgena zvanog dehidroepiandrosteron ženkama miševa, kako bi se indukovali simptomi PCOS-a. Ako su miševi istovremeno dobijali artemisinin zajedno sa hormonom, simptomi slični PCOS-u, kao što su prekidani ciklus plodnosti, povišen testosteron u krvi i ciste na jajnicima, nikada se nisu razvili. Nakon dobijenih sličnih rezultata kod pacova, tim je testirao lijek u maloj kliničkoj studiji sa ljudima sa PCOS-om.

Devetnaest pacijentkinja uzimalo je dihidroartemisinin, oblik artemisinina koji se koristi za liječenje malarije, tri puta dnevno tokom tri mjeseca. Nakon ovog režima liječenja, 12 pacijentkinja je imalo redovne menstrualne cikluse, a većina pacijentkinja imala je niže nivoe testosterona u krvi i manje razvijenih folikula u jajnicima. Folikuli sadrže jajne ćelije koje se oslobađaju tokom ovulacije radi oplodnje. Preveliki broj folikula je znak PCOS-a; folikul koji ne oslobađa jajnu ćeliju može se razviti u cistu.

Biohemijski testovi su pokazali da artemisinin pomaže pri razgradnji proteina koji stvara testosteron, zvanog CYP11A1, što rezultira manjim nivoom testosterona u krvi koji ometa normalnu aktivnost jajnika.

Još uvijek moramo razumjeti gdje sve u tijelu artemisinin djeluje, kaže Sireesha Reddy, akušerka i ginekolog sa Tehničkog univerziteta u Teksasu, koja upozorava da su ovi rezultati preliminarni i da ih treba ponoviti. Ona predlaže istraživanje kako lijek utiče na kardiometaboličke simptome PCOS-a mjerenjem nivoa insulina i lipida u krvi, i kako djeluje kod pacijentkinja sa težim oblicima PCOS-a, kao što su one sa višom tjelesnom težinom, odnosno BMI-jem viši od osoba u ovoj studiji.

Tim planira da testira različite oblike i doze artemisinina kako bi pronašli ono što najbolje djeluje protiv PCOS-a prije nego što potencijalno pređu na veće kliničke studije. Tang kaže da je takođe zainteresovan da vidi može li artemisinin vratiti jednu od najozbiljnijih simptoma PCOS-a — gubitak plodnosti kod pacijentkinja.

Priredila: Kristina Đenđinović

Izvori:

Science. Vol. 384, June 14, 2024, p. 1187. doi: 10.1126/science.adh5382.

Nature Reviews Endocrinology, Vol. 17, February 2021, p. 77-78. doi: 10.1038/s41574-020-00456-z.

Cell Research, published online September 16, 2016. doi: 10.1038/cr.2016.108

Proceedings of the National Academy of Sciences, published online February 22, 2016. doi: 10.1073/pnas.1523236113.

 

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2024/06/materica-1024x404.pnghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2024/06/materica-150x150.pngadminvukBiologijaHemijaMedicinaNovostiČest antimalarijski lijek mogao bi se koristiti i za liječenje sindroma policističnih jajnika (PCOS), endokrinog poremećaja koji pogađa stotine miliona žena reproduktivne dobi širom svijeta. Nakon ponovljenih doza artemisinina, kod male grupe žena sa PCOS-om primijećeni su niži nivoi testosterona u krvi i zdraviji izgled jajnika, izvještavaju istraživači u izdanju...Naučne Novosti