Aksolotl (lat. Ambystoma mexicanum) je najpoznatiji meksički neotenični repati vodozemac iz familije tigrastih daždevnjaka. Larve ove vrste ne prolaze kroz metamorfozu, tako da odrasle jedinke žive u vodi i zadržavaju škrge. Aksolotl potiče iz jezera koja se sada većim dijelom nalaze ispod glavnog grada Meksika. Aksolotli se koriste u biološkim istraživanjima kao model-organizmi, zbog sposobnosti da regenerišu dijelove tijela, lakog uzgajanja i velikih embriona.

Nažalost su označeni kao kritično ugroženi od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa (IUCN), jer se u prirodi nalaze samo u jednom jezeru u Meksiku, jezero Xochimilco. Ali, zahvaljujući svojim nevjerovatnim regenerativnim sposobnostima nalazi se u zatočeništvu širom svijeta za medicinska istraživanja ili kao kućni ljubimac.

Naučnici su zapanjeni regenerativnom moći koju posjeduju ove životinje.

„Možete presjeći kičmenu moždinu, zdrobiti je ili čak  izvaditi jedan dio ali će se ona regenerisati. Možete presjeći udove na bilo kom mjestu- zglob, lakat, nadlaktica i ona će se potpuno regenerisati. Nakon regenerisanja ne javljaju se nikakvi nedostatci, nema ožiljaka na koži na mjestu amputacije, svako tkivo se zamjenjuje. Mogu regenerisati isti ud 50, 60, 100 puta. I svaki put to urade savršeno. “

Kao da to nije dovoljno nevjerovatno, aksolotl je takođe 1000 puta otporniji na kancer od sisara.

Sledeći korak u istraživanju regenerativnih sposobnosti ovih životinje jeste bolje razumjevanje njihove genetike.

Regenerativna sposobnost ljudskog organizma je ograničena pa se naučnici nadaju da će boljim razumjevanjem regenerativnih sposobnosti Aksolotla moći da mehanizam regeneracije prenesu na druge životinjske vrste i na čovjeka. Ali se to neće desiti u skorijoj budućnosti.

 

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/02/image-156454-galleryV9-vamd-1564541.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/02/image-156454-galleryV9-vamd-1564541-150x150.jpgadminBiologijaMedicinaAksolotl (lat. Ambystoma mexicanum) je najpoznatiji meksički neotenični repati vodozemac iz familije tigrastih daždevnjaka. Larve ove vrste ne prolaze kroz metamorfozu, tako da odrasle jedinke žive u vodi i zadržavaju škrge. Aksolotl potiče iz jezera koja se sada većim dijelom nalaze ispod glavnog grada Meksika. Aksolotli se koriste u...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora