Svjetleća dioda

Dobijajući svjetlost iz samo jednog molekula polimera, naučnici su napravili najmanju svjetleću diodu (LED) na svijetu. Ovaj rad je dio interdisciplinarnog napora da se naprave elektronske komponente na molekulskoj skali, u čemu leži potencijal za pravljenje manjih ali jačih i efikasnijih računara.

Svjetleća dioda od jednog molekulaGijom Šul i njegove kolege sa Univerziteta u Strazburu u Francuskoj su ovu komponentu napravili od  provodljivog polimera politiofena. Koristeći vrh sonde skenirajućeg tunelskog mikroskopa na zlatnoj podlozi, locirali su i uzeli samo jedan molekul politiofena koji je zatim podizanjem vrha sonde raširen poput žice.

Kada su priključili napon na krajeve molekula, naučnici su mogli da registruju struju kroz molekul na nanoamperskoj skali (milijarditi dio ampera) i da snime emitovanu svjetlost.

Uobičajena svjetleća dioda je poluprovodnik ukliješten između dvije elektrode. U zavisnosti od toga koji je poluprovodnik iskorišćen, kada se priključi na napon dioda emituje monohromatsku svjetlost, svjetlost određene frekvencije tj. boje (npr. aliminijum-galijum-arsenid za crvenu). Uzrok emitovanja svjetlosti je proces pod nazivom rekombinacija (nestajanje para elektron-šupljina), pri kojem u odgovarajućoj vrsti poluprovodnika dolazi do oslobađanja fotona.

Ista stvar se dešava i u ovom slučaju, samo na mnogo manjem nivou, nivou jednog molekula. Kada je vrh mikroskopa imao veliki negativni potencijal, naučnici su izračunali da je na svakih 100 000 elektrona, izbačenih sa vrha sonde mikroskopa prema molekulu, emitovan jedan foton. Foton je imao crvenu talasnu dužinu. Kada su naučnici promijenili polaritet napona, emitovana svjetlost je bila zanemarljiva.

 

 

Preuzeto sa sajta http://spectrum.ieee.org/tech-talk/semiconductors/nanotechnology/first-single-molecule-led

Priredio Pronin kolegijum za fiziku

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/02/svetlecadioda.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/02/svetlecadioda-150x150.jpgadminFizikaSvjetleća diodaDobijajući svjetlost iz samo jednog molekula polimera, naučnici su napravili najmanju svjetleću diodu (LED) na svijetu. Ovaj rad je dio interdisciplinarnog napora da se naprave elektronske komponente na molekulskoj skali, u čemu leži potencijal za pravljenje manjih ali jačih i efikasnijih računara. Gijom Šul i njegove kolege sa Univerziteta u...Naučne Novosti