Hemičari i biolozi sa Univerziteta u Bristolu su konačno razbili jednu od najdužih hemijskih misterija. U članku objavljenom u američkom časopisu Zbornik Nacionalne akademije nauka, naučni tim zapravo prikazuje kako se jedna neobična klasa jedinjenja sintetiše u gljivama. Riječ je o tropolonima.

70 godina duga hemijska misterija je konačno riješena Hemija

70 godina duga hemijska misterija je konačno riješena Hemija

foto: R. J. Cox and A. M. Bailey (www.sciencedaily.com )   Troplon (foto : www.wikipedia.com )

Godine 1942. „neidentifikovano“  aromatično jedinjenje,  poznato kao stipitatic acid prvi put je izolovano iz gljiva. Struktura ovog jedinjenja je otkrivena1945. ali je toliko jedinstvena da je izazvala revoluciju u razumijevanju  hemije organskih jedinjenja.70 godina duga hemijska misterija je konačno riješena Hemija

Stipitacic acid je veoma neobična kiselina koja pokazuje slična svojstva kao jedinjenja koja u svojoj osnovi imaju šestočlani benzenov prsten, a ona u svojoj osnovi ima sedmočlani ugljenični prsten poznat kao tropolon. (Ova kiselina je u suštini derivat ciklohepta-1,3,5-triena koji ima karboksilnu grupu u poziciji 1, okso grupu u poziciji 5 i hidroksilne grupe u pozicijama 3 i 6). 
stipitatic acid ( foto : www.ebi.ac.uk )

Razvijeni su novi teorijski modeli da bi se shvatili tropoloni a koji nam sada pomažu da razumijemo strukturu i vezivanje u organskoj hemiji.

Međutim, ostala je misterija kako su to gljive u stanju da sintetišu ovakvo jedinjenje pod biološkim uslovima – sve do sada!

Korišćenjem genetičkih i hemijskih metoda, doktor Andy Bailey i profesor Russell Cox sa kolegama su uspjeli da identifikuju gene koji su odgovorni za ovaj proces. Zaustavljajući sintezu u različitim koracima, prikazali su kako je, na molekularnom nivou, proizvedena struktura tropolona, poznatijeg kao purpurokatehol. Ova struktura je osnova jednog broja gljivičnih jedinjenja, među kojima mnoga imaju dozvolu WHO (World Health Organization) za korišćenje u borbi protiv mnogih bolesti. A najčešće djeluju kao antidepresivi ili antimalarici.

Poznavanje na koji se način vrši sinteza tropolona je samo po sebi veoma zanimljivo hemičarima, ali to takođe, što je važnije, može dovesti do otkrića novih ljekova.

Profesor Cox, sa Škole hemije u Bristolu, koji je inače vodio ovaj projekat, rekao je: „Dobro je poznato da članovi ove grupe jedinjenja imaju antibakterijska svojstva, a neki od njih imaju dozvolu za korišćenje u tretmanima za liječenje malarije – sada planiramo da uzgajamo gljive za proizvodnju ovih jedinjenja.“

Nadajmo se da će identifikacija enzima odgovornih za sintezu tropolona pomoći u generisanju šireg spektra jedinjenja čija će primjena biti dragocjena!

 

izvor: Science Daily

preveo i priredio Jovan Adžić

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/01/7.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/01/7-150x150.jpgadminHemijaHemičari i biolozi sa Univerziteta u Bristolu su konačno razbili jednu od najdužih hemijskih misterija. U članku objavljenom u američkom časopisu Zbornik Nacionalne akademije nauka, naučni tim zapravo prikazuje kako se jedna neobična klasa jedinjenja sintetiše u gljivama. Riječ je o tropolonima. foto: R. J. Cox and A. M. Bailey...70 godina duga hemijska misterija je konačno riješena Hemija
IASTE Crna Gora