Gusjenice koje jedu plastiku mogle bi biti rješenje za borbu sa zagađenjem koje uzrokuje nagomilavanje ogromnih količina plastike, kažu naučnici.

Naučnici sa Univerziteta Kembridž su otkrili da larve moljca (Gelleria mellonella) imaju sposobnost da razlažu plastiku.Ove larve se inače hrane voskom iz pčelinjeg saća, a na sličan način razgrađuju i hemijske veze u plastici.

Svake godine oko 80 miliona tona plastike se proizvede u čitavom svijetu, ta plastika se koristi za proizvodnju plastičnih kesa, pakovanje hrane i u mnoge druge svrhe. Ova informacija ne bi bila zabrinjavajuća da za razgradnju jedne plastične kese nije potrebno više hiljada godina.

Kao početak za rješavanje ovog problema javljaju se upravo larve moljca koje imaju sposobnost razgradnje plastičnih masa. Ove larve mogu za manje od sat vremena da naprave rupu na plastičnoj kesi. Pretpostavlja se da mikrobi u gusjenicama, kao i same gusjenice, mogu da igraju važnu ulogu u razgradnji plastike.

Ono na šta se naučnici fokusiraju jeste identifikacija hemijskog procesa kojim ove larve razgrađuju plastiku. Kada bi uspjeli da identifikuju ovaj proces to bi im omogućilo da drastično ubrzaju proces razgradnje plastike.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2017/05/1412067854975_wps_4_MANDATORY_BYLINE_PIC_FROM.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2017/05/1412067854975_wps_4_MANDATORY_BYLINE_PIC_FROM-150x150.jpgadminBiologijaNovostiTehnologijagusjenice,hemijski proces,larve,plastika,razgradnjaGusjenice koje jedu plastiku mogle bi biti rješenje za borbu sa zagađenjem koje uzrokuje nagomilavanje ogromnih količina plastike, kažu naučnici. Naučnici sa Univerziteta Kembridž su otkrili da larve moljca (Gelleria mellonella) imaju sposobnost da razlažu plastiku.Ove larve se inače hrane voskom iz pčelinjeg saća, a na sličan način razgrađuju i...Naučne Novosti