Nakon ulaska u nečije tijelo – obično preko očiju, nosa ili usta – virus počinje da otima ljudske ćelije u nosu i grlu i da pravi kopije samog sebe. To izaziva jak odgovor imunološkog sistema, koji šalje bataljone bijelih krvnih zrnaca, antitijela i zapaljenske molekule kako bi eliminisao prijetnju. Te ćelije napadaju i uništavaju tkivo u kojem se nalazi virus, naročito u respiratornom traktu i plućima gdje virus teži. U većini zdravih odraslih osoba ovaj proces funkcioniše i oporavlja se u danima ili nedeljama. Ali ponekad je reakcija imunog sistema previše jaka, uništavajući toliko tkiva u plućima da više ne mogu isporučiti dovoljno kiseonika u krv, što dovodi do hipoksije i smrti.

U drugim slučajevima nije virus samog gripa koji pokreće pretežak i potencijalno fatalan imunološki odgovor, već sekundarna infekcija koja koristi prednosti imunološkog sistema. Tipično, bakterije – često vrsta Streptococcus-a ili Staphilococcus-zaraze pluća. Bakterijska infekcija u respiratornom traktu može se potencijalno širiti na druge delove tela i krv, čak dovodi do septičkog šoka: životno opasan,  agresivan inflamatorni odgovor koji šteti višestrukim organima. Na osnovu studija autopsije, Kathleen Sullivan, šef Odsijeka za alergiju i imunologiju u Dječijoj bolnici u Filadelfiji, procjenjuje da oko trećine ljudi umre od gripa povezanih uzroka jer virus preplavljuje imunološki sistem; druga trećina umre od imunog odgovora na sekundarne bakterijske infekcije, obično u plućima; a preostali zbog neuspjeha jednog ili više drugih organa. Najefikasniji način sprečavanja gripa i njegovih mnogih potencijalno smrtonosnih komplikacija je vakcinacija.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/bacteria-163711_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/bacteria-163711_960_720-150x150.jpgadminMedicinaistraživanje,medicina,zdravljeNakon ulaska u nečije tijelo - obično preko očiju, nosa ili usta - virus počinje da otima ljudske ćelije u nosu i grlu i da pravi kopije samog sebe. To izaziva jak odgovor imunološkog sistema, koji šalje bataljone bijelih krvnih zrnaca, antitijela i zapaljenske molekule kako bi eliminisao prijetnju....Naučne Novosti
IASTE Crna Gora