Procjenjuje se da je 61% od 356 vrsta kornjača u svijetu ugroženo ili je već izumrlo u gubicima koji bi mogli imati implikacije na ekosistem.

Prvi veliki pregled kornjača, rad objavljen u BioScience-u, sintetizovao je postojeće objavljene studije kako bi ponudio pogled na globalno stanje vrste i ekološku ulogu koju igraju. Uprkos tome što su neke od najprepoznatljivijih životinja na planeti, ova stvorenja su došla  do njihove prelomne tačke.

“Kornjače se trude da opstaju u savremenom svijetu, a ta činjenica je generalno nepriznata ili čak ignorisana”, napisali su autori koji tvrde da su kornjače “najviše ugrožene od glavnih grupa kičmenjaka uopšte i proporcionalno više nego ptice, sisari, ribe ili čak i mnogo opkoljenog i jako popularizovanog vodozemaca.”

Uništavanje staništa, prekomjerna eksploatacija za kućne ljubimce i hranu, bolesti i klimatske promjene, ugrožavaju vrstu. Zapravo, neke od životinjskih vrsta se više ni ne nalaze u svojim rodnim staništima i postoje samo u zarobljeništvu. Na primjer, postoji samo jedna poznata ženka male kornjače Jangtze (Rafetus svinhoei), koja čak poslednjih osam godina nije proizvela plodna jaja uprkos međunarodnim naporima da joj pomognu, uključujući i vještačku inseminaciju. Druge vrste, kao što je birma zvjezdana kornjača (Geochelone platinota), zahtijevaju odgajivačku i intenzivnu upravu da ne bi izumrle.

Osim ljudi, kornjače igraju jednu od najznačajnijih uloga u svojim pojedinačnim ekosistemima i rasprostiru se u različitim staništima širom svijeta, od aridnih do vodenih. Kao što kažu autori, njihov pad dovodi do negativnih uticaja na druge vrste, uključujući i ljude.

 

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/turtles-3613286_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/turtles-3613286_960_720-150x150.jpgadminBiologijaKornjačeProcjenjuje se da je 61% od 356 vrsta kornjača u svijetu ugroženo ili je već izumrlo u gubicima koji bi mogli imati implikacije na ekosistem. Prvi veliki pregled kornjača, rad objavljen u BioScience-u, sintetizovao je postojeće objavljene studije kako bi ponudio pogled na globalno stanje vrste i ekološku ulogu koju...Naučne Novosti