Možda se ne čini  kao mnogo ali jednostavan čin gledanja u ogledalo i shvatanje da je lik sopstvena refleksija, predstavlja izuzetno sofisticiran nivo razumijevanja i samo mala grupa najsjajnijih svjetskih vrsta ima sposobnost za to: šimpanze, orangutani, kitovi ubice, bar jedan azijski slon.

Grupa istraživača sa sjedistem u Japanu i Njemačkoj otkrila je Labroides dimidiatus, ribu čistača koja živi na koralnim grebenima u Indo-Pacifiku koja ima istu sposobnost.

U psihološkom testu koji  je osmislio Gordon Gallup, životinje su stavljane u blizini ogledala kako bi se prijatno osjećale a zatim bi se na tijelo životinje stavljala oznaka na mjestu koje se ne može vidjeti, osim na ogledalu. Ako  životinja troši vrijeme na ispitivanje mjesta na ogledalu, to sugeriše na neko razumijevanje njenog odraza. Test sa ribama čistačima je donio impresivne socijalno/kognitivne komponente uključujući sposobnost prepoznavanja i pamćenja, saradnje sa drugima, pomirenja nakon borbe itd. Prvi susret sa ogledalom praćen je agresivnim ponašanjem ali se brzo mijenja taktika i ribe počinju da se ponašaju netipično i izvode čudne izraze. Kada se maknu od ogledala, ponašaju se normalno, kao da se ništa nije desilo, a pri vraćanju ispred ogledala, opet se javlja netipično ponašanje koje se ponavlja svaki put.

Ovo otkriće ne znači da sve ribe imaju ljudsku samosvijest ali je ovo svakako izvanredno za ribe.

Jasson G.Goldman   7.februar 2019.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/C3AEE12B-C2BD-4BC4-B70FAE5C06CAED46_source-1.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/C3AEE12B-C2BD-4BC4-B70FAE5C06CAED46_source-1-150x150.jpgadminNekategorizovanoMožda se ne čini  kao mnogo ali jednostavan čin gledanja u ogledalo i shvatanje da je lik sopstvena refleksija, predstavlja izuzetno sofisticiran nivo razumijevanja i samo mala grupa najsjajnijih svjetskih vrsta ima sposobnost za to: šimpanze, orangutani, kitovi ubice, bar jedan azijski slon. Grupa istraživača sa sjedistem u Japanu i Njemačkoj otkrila je Labroides...Naučne Novosti