Nova održiva kataliza se udaljava od rijetkih zemnih metala

Tim naučnika sa Univerziteta Huddersfield razvio je novu hemijsku reakciju koja se katalizuje upotrebom jednostavnih soli gvožđa. Ovo obezbjeđuje jeftinu, obilnu i održivu alternativu oskudnijim i stoga skupljim metalima. Ova nova reakcija mogla bi dovesti do povoljnijih ljekova zbog upotrebe u farmaceutskom i poljoprivredno-hemijskom sektoru.

Vođa projekta, profesor Joe Sveenei sa Univerziteta u Huddersfieldu, rekao je: „Većina katalizatora koji se trenutno koriste su takozvani oskudni metali kao što su radijum, paladijum, platina ili iridijum. Ali ako pogledate tabele zastupljenosti u Zemljinoj kori, ovi metali su u redu na dnu, tako da je došlo do velikog pritiska u pravcu katalitičkih procesa koji koriste održivije katalizatore, kao što je gvožđe, koje je vjerovatno najzastupljeniji metal.”

Vjeruje se da je ova nova reakcija hiljadu puta jeftinija od ekvivalentnog procesa i može se izvesti koristeći standardne laboratorijske aparate na sobnoj temperaturi. Istraživači su patentirali osnovnu reakciju i nastavljaju svoja istraživanja.

Procijenjeno je da kataliza, koja je suštinski deo hemijske industrije, podržava do 40% svjetskog BDP-a. Dodatna prednost upotrebe gvožđa je da se ne smatra toksičnim.

Profesor Sveenei je rekao: “Mi želimo da uspostavimo povezanost sa kompanijama, tako da možemo da izvučemo ova jedinjenja u industriju što je brže moguće.”

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/iridium-on-periodic-table-elements-450w-672379429.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/iridium-on-periodic-table-elements-450w-672379429-150x150.jpgadminHemijahemijska reakcija,kataliza,zemni metalTim naučnika sa Univerziteta Huddersfield razvio je novu hemijsku reakciju koja se katalizuje upotrebom jednostavnih soli gvožđa. Ovo obezbjeđuje jeftinu, obilnu i održivu alternativu oskudnijim i stoga skupljim metalima. Ova nova reakcija mogla bi dovesti do povoljnijih ljekova zbog upotrebe u farmaceutskom i poljoprivredno-hemijskom sektoru. Vođa projekta, profesor Joe Sveenei sa...Naučne Novosti