Za ljubitelje mačaka te domaće životinje su njihovi vjerni kompanjoni, ali za novozelandske aktiviste koji zagovaraju i bore se za zaštitu i očuvanje životne sredine i divljine, one su štetočine koje predstavljaju prijetnju po opstanak brojnih endemskih vrsta u toj zemlji, zbog čega gradić Omaui planira da ih zabrani.

Lokalne vlasti Omauija pozivaju na kastraciju, mikročipovanje i evidenciju tih kućnih ljubimaca. Zalažu se za to da vlasnici ne nabavljaju novu mačku nakon što njihov ljubimac ugine. Predlagač zabrane je predsjednik Udruženja za očuvanje prirode Džon Kolins. Za list “Otago dejli tajms” objasnio je da je selo geografski smješteno u području u kojem živi puno autohtonih životinjskih vrsta i da mačke ozbiljno prijete njihovom opstanku. “Moram odmah da istaknem – mi nismo mrzitelji mačaka, ali željeli bismo da ovo područje ostane bogato autohtonim endemskim vrstama”, dodao je. “Zbog mačaka brojne divlje životinje ovog područja rapidno nestaju, a autohtone vrste ptica često pronalazimo raskomadane”. Mačke su na Novi Zeland sa sobom donijeli evropski doseljenici.

Novozelandska ministarka za zaštitu i očuvanje životne sredine i divljeg svijeta, Judžini Sejdž nedavno je stanovnicima glavnog grada Velingtona preporučila da mačke zamijene drugim ljubimcima, poput ptice kivi, zaštitnog znaka Novog Zelanda i endemskom vrstom. “Vjerujem da će ljudi postepeno shvatiti kako divlje životinje treba zaštititi na način da se mačke ne puštaju van kuća i da ne budu bez nadzora, a kada uginu ne bi ih trebalo zamijeniti novom mačkom”, smatra Sage.

Mačkoljupci iz Omauija kažu da su protiv bilo kakvog plana kojim se u njihovom gradiću posjedovanje mačaka želi zabraniti.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/animal-339400_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/animal-339400_960_720-150x150.jpgadminNekategorizovanoZa ljubitelje mačaka te domaće životinje su njihovi vjerni kompanjoni, ali za novozelandske aktiviste koji zagovaraju i bore se za zaštitu i očuvanje životne sredine i divljine, one su štetočine koje predstavljaju prijetnju po opstanak brojnih endemskih vrsta u toj zemlji, zbog čega gradić Omaui planira da ih zabrani. Lokalne...Naučne Novosti