skladištenje vodonika

Malo smo bliže ostvarenju sna – da koristimo vodonik u što većem obimu kao čisto gorivo! Hemičari su dobili novi molekul koji može da vodi hemijsku reakciju za skladištenje i oslobađanje vodonika pod blagim temperaturama i pritiscima.

„Ovo je korak ka ekonomskom iskorištenju vodonika, korak prema mjestu sa koga realno možemo da sagledamo načine na koje možemo da iskoristimo ovaj gas“, kaže Jonathan Hull, hemičar istraživač na Brookhaven National Laboratory u Jutonu. Hull i njegove kolege su opisali rezultate svojih istraživanja na forumu Nature Chemistry ove godine.

Prilikom sagorijevanja vodonika nema štetne emisije – voda i energija su jedini proizvodi. Ali transportovanje vodonika u korisnim količinama zahtijeva njegovo držanje pod vrlo visokim pritiscima, a za taj proces je potrebno mnogo energije. Baš iz tih razloga, naučnici su zainteresovani za pronalaženje bezbjednijeg i lakšeg načina skladištenja vodonika.

          U novoj studiji, Hullov tim je dobio molekul koji je rastvorljiv u vodi i sadrži atome metala iridijuma. Taj novi molekul aktivira vodonik da se konvertuje u oblik koji je u tečnom agregatnom stanju čak i pri niskom pritisku. Dodavanjem baze, kao što je soda bikarbona, u vodu uz ovaj molekul, koji služi kao katalizator, počinje proces skladištenja vodonika. Naučnici smatraju da molekul svojim specijalnim hemijskim granama – hidroksilnim grupama, pomaže raskidanje veza između dva atoma vodonika, tako da se ovaj gas može uskladištiti kao tečnost.

Štaviše, ovaj katalizator može da vodi i suprotan proces. Dodavanjem kiseline u rastvor, vodonik uskladišten kao tečnost oslobađa se u gasovitom obliku.

Mjerenjem količina polaznih komponenti i krajnjih produkata ovih reakcija, naučnici su otkrili da ovaj molekularni prekidač efikasno pakuje i raspakuje vodonik. Takođe, hvatanje i otpuštanje vodonika su procesi koji se mogu odvijati na nižim temperaturama i pritiscima nego kada se koriste prethodno razvijeni hemijski prekidači koji pokreću ove reakcije.

Rad  „je napredak, koji će usmjeriti istraživanja u budućnosti“, kaže Amanda Moris, hemičar na Virginia Techu u Bleksburgu. Ona dodaje da reakcije pakovanja i raspakivanja vodonika opisane u studiji imaju potencijalno korisne aplikacije za izradu automobila koji koriste vodonik kao gorivo.skladištenje vodonika

 

izvor: Science News

preveo i priredio Jovan Adžić

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/01/10.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/01/10-150x150.jpgadminHemijaSkladištenje vodonikaMalo smo bliže ostvarenju sna – da koristimo vodonik u što većem obimu kao čisto gorivo! Hemičari su dobili novi molekul koji može da vodi hemijsku reakciju za skladištenje i oslobađanje vodonika pod blagim temperaturama i pritiscima. „Ovo je korak ka ekonomskom iskorištenju vodonika, korak prema mjestu sa koga realno...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora