Bionička ruka

Dr Staniša Raspopović i saradnici na Švajcarskom institutu za tehnologiju u Lozani (EPFL) i Biorobotičkom institutu Scuole Superiore Sant’ Anna u Pizi, razvili su prvu bioničku ruku sa osjećajem dodira – uspjeli su da pretvore električne signale u impuls koji nervi mogu da protumače. Danac Denis Abo Sorensen, koji je učestvovao u testiranju,  sa povezom preko očiju, opisao je predmet koji drži ističući da je osjećaj dodira nevjerovatan.

Bionička ruka

Pronin predavač i saradnik, dr Staniša Raspopović, istraživač je i predavač na Švajcarskom institutu za tehnologiju u Lozani (EPFL) i Biorobotičkom institutu Scuole Superiore Sant’ Anna u Pizi, u Italiji. Polja na kojima dr Raspopović radi jesu neurorehabilitacija, neuroproteze i robotika: stimulacija kičmene moždine i perifernih nerava kod povreda kičmene moždine; neuralna kontrola pokreta i senzorno-motorna integracija (od mozga do mišića); kompjuterska modelizacija nervnih proteza; obrada signala za kontrolu proteza i stimulaciju osjećaja u bidirekcionalnim protezama udova.

Dr Staniša Raspopović je privukao svjetsku pažnju uspjesima u naučnoj oblasti o kojoj je imao prilike da govori i na Proninoj Ljetnjoj školi nauke 2012. i 2013. na Ivanovim Koritima, kao i na festivalima nauke u Podgorici, Noć istraživača 2012. i 2013. 

Dr Staniša Raspopović

Naime, dr Raspopović je jedan od tvoraca bioničke ruke, a zahvaljujući ovom implantu, osobe sa amputiranom šakom će ponovo moći da osjećaju dodir i njene pokrete. Zvuči nemoguće, zar ne?

Uspjeh ovog tehnološkog čuda je postignut u saradnji međunarodnog tima stručnjaka, među kojima je i dr Raspopović, i Danca Denisa Sorensena.

,,Učesnik u našem istraživanju čija je ruka amputirana, Denis, zamišljao je kako da zatvori šaku. Dok je njegov mozak zamišljao tu radnju, mišići u predjelu šake su počeli da se aktiviraju; u tom momentu elektrode su registrovale signale mišića, mi smo ih dekodifikovali u kompjuterskom programu i – pomjerili robotsku ruku. Naš najveći uspjeh je što smo uspjeli da stimulišemo nerve i učinili da Denis prvi put – osjeća da zatvara šaku. Sve se to dogodilo u nevjerovatnih 100 milisekundi’’.

Bionička ruka omogućava pacijentu da ,,osjeća’’ i funkcioniše na sljedeći način: senzori, smješteni u gornjem dijelu ruke, povezani su sa kompjuterskim programima i na taj način omogućili su Denisu da osjeti pokrete svoje šake, onda kada je želio da je pokrene.

Bionička ruka

Sa povezom na očima, Denis je mogao da osjeti oblike i čvrstinu predmeta koje je dodirivao, sve zahvaljujući bioničkoj ruci. Prethodno, Sorensen je bio podvrgnut operaciji u Rimu, kada su četiri elektrode postavljene u nerve gornjeg dijela ruke pacijenta. Te elektrode povezane sa vještačkim senzorima na bioničkoj ruci, omogućavaju da osjećaj dodira dopre do mozga, pa su samim tim i potvrdile uspješnost ovog projekta.

Sorensen: ,,Najveća razlika je u tome što sam mogao da podignem nešto i osjetim, ne gledajući to. Mogao sam da koristim šaku u mraku.“

Dr Staniša Raspopović je rekao: ,,Bio je to uzbudljiv trenutak, nakon beskonačnih sati testiranja… Denis se okrenuo ka nama i sa nevjericom rekao „Ovo je magija! Osjećam kako mogu zatvoriti šaku koju nemam!“

Na projektu su pored dr Raspopovića učestvovali i drugi eksperti robotike iz Njemačke, Švajcarske i Italije. Naučna prednost je ovaj put postignuta zahvaljujući elektronici i softveru koji je omogućio povratak osjećaja u ruci.

Međunarodni tim trenutno radi na tome da minimalizuje tehnologiju, kako bi bila primjenljiva i u kućnim uslovima. Eksperti polažu nadu u to da će bionička ruka zaživjeti na tržištu za deceniju.

Zajedničkim naporima učinjeno je sve potrebno da ovaj eksperiment zaživi, sa ciljem da olakša živote mnogima. Pozivajući na modernizaciju nauke, kao i na potrebu za većim angažovanjem naučnika na projektima, dr Raspopović propagira svoj glavni cilj: pomoći drugima i promijeniti živote kroz tehnološke napretke.

Ponosna na uspjehe svog stalnog saradnika, Prona podsjeća da je sa doktorom Raspopovićem dogovorila slanje talentovanih mladih istraživača na školovanje  u oblasti bionike, kao i rad na zajedničkim projektima.

Priredila Ivana Bogojević

Izvori:
http://stm.sciencemag.org/content/6/222/222ra19

http://www.bbc.co.uk/news/health-26036429

http://www.portalanalitika.me/drustvo/tema/133474-crnogorac-iji-je-revolucionarni-nauni-izum-zadivio-svijet

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/02/72783842_04_copyright_lifehand2.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/02/72783842_04_copyright_lifehand2-150x150.jpgadminMedicinaBionička ruka,Dr Staniša RaspopovićDr Staniša Raspopović i saradnici na Švajcarskom institutu za tehnologiju u Lozani (EPFL) i Biorobotičkom institutu Scuole Superiore Sant’ Anna u Pizi, razvili su prvu bioničku ruku sa osjećajem dodira - uspjeli su da pretvore električne signale u impuls koji nervi mogu da protumače. Danac Denis Abo Sorensen, koji je učestvovao u testiranju, ...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora