Tim naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Australije objavio je u avgustu u časopisu Science Translational Medicine rad u kome se tvrdi da je na molekularnom nivou pronađen mehanizam koji dovodi do leptinske rezistencije, fenomena koji je povezan sa gojaznošću.

Hormon leptin se oslobađa iz bijelog masnog tkiva za vreme obroka i krvotokom putuje do mozga gdje stimuliše nerve i šalje informaciju da smo siti. Kod gojaznih ljudi često se u krvi nalazi dosta leptina, ali uprkos tome on ne uspijeva da pošalje signal da je stomak pun.

Istraživači su uočili da miševi kojima je davana hrana sa dosta masti proizvode enzim MMP2 i postavili hipotezu da ovaj enzim razbija proteine na aminokiseline i polipeptide, što može da uništi recepotre i onemogući njihovo signaliziranje. Oni su u svom radu pokazali da kada je MMP2 blokiran, leptin može da se veže za receptore i signalizira sitost, pa se nadaju da će u budćnosti na ovaj način moći da se spriječi leptinska rezistencija.

Tim je naveo miševe da ne proizvode MMP2 pa se oni, iako su dobijali hranu bogatu mastima, nisu gojili i njihovi receptori za leptin su ostajali neoštećeni. Sa druge strane, kod miševa koji nisu tretirani na ovaj način primijećeno je gojenje i oštećenje receptora

Izvor: Elementarijum

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/obese-3011213__340.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/obese-3011213__340-150x150.jpgadminMedicinaTim naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Australije objavio je u avgustu u časopisu Science Translational Medicine rad u kome se tvrdi da je na molekularnom nivou pronađen mehanizam koji dovodi do leptinske rezistencije, fenomena koji je povezan sa gojaznošću. Hormon leptin se oslobađa iz bijelog masnog tkiva za...Naučne Novosti