Zamislite vaš genom kao biblioteku – svaki gen je priručnik za izradu proteina. Loša vijest je da ne možete da vratite knjigu i zamijenite je novim, boljim izdanjem. Ali nove tehnike genske terapije omogućavaju da ispravite i doradite svoju kopiju knjige i informacije koje ona posjeduje, što daje mogućnost da potencijalno napravite nove i različite proteine.

Naučnici su osmislili novi način da izvrše reviziju teksta – udišući promjene. Testiranje je vršeno na miševima koji su udisali genetski materijal koji se zove informaciona RNK ili iRNA. Za test, iRNA je uključivala instrukcije za proizvodnju luciferaze – enzima koji ima ulogu u emitovanju svjetlosti prilikom reakcija. On je razlog zašto svici svijetle.

Istraživači su upakovali iRNA sa razgradivim polimerom, da bi prevarili ćelije pluća miševa u prihvatanju ovog pakovanja. Kada dospije u ćelije, one počnu da sijaju – dokazujući da je udisanje iRNK efikasan način za pokretanje proizvodnje novih proteina.

Naučnici su takođe ponovili eksperiment kod miševa čije su ćelije genetski modifikovane tako da postanu trajno crvene ako su primile kopiju iRNA – što je omogućilo brojanje ćelija pogođenih dozom.

Naravno, poenta nije u tome da miševi svijetle. Umesto toga, ideja je da se ova tehnika koristi za pomoć pacijentima sa cističnom fibrozom. Osobe sa CF imaju genetsku mutaciju koja uzrokuje nakupljanje ljepljive sluzi u plućima. Nekoliko autora studije vrši ispitivanja faze 1 i 2 da bi se utvrdilo da li inhalacija RNK-a može pružiti genetsku fiksaciju za cističnu fibrozu. Bez obzira na poseban slučaj CF, primjer luciferaze pokazuje da inhalaciona genetska terapija može biti inspiracija za dalja istaživanja.

Literatura: Christopher Intagliata, 2019., Inhaled RNA Might Help Heal Cystic Fibrosis, Scientific American

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/28E93677-AF70-452F-A93FB001627E0F8F_source.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/28E93677-AF70-452F-A93FB001627E0F8F_source-150x150.jpgadminMedicinaNovostiZamislite vaš genom kao biblioteku - svaki gen je priručnik za izradu proteina. Loša vijest je da ne možete da vratite knjigu i zamijenite je novim, boljim izdanjem. Ali nove tehnike genske terapije omogućavaju da ispravite i doradite svoju kopiju knjige i informacije koje ona posjeduje, što daje mogućnost da potencijalno napravite nove...Naučne Novosti