Moljci su prvenstveno noćna stvorenja i evoluirali su pomoću zvijezda i Mjeseca, metoda poznata kao transverzalna orijentacija.

“To je kao kada se mi orijentišemo pomoću zvijezde Sjevernjače”, kaže Džef Smit, kusots kolekcije moljaca u Entomološkom muzeju u Kaliforniji. Na sličan način moljci se orijentišu tako što održavaju svjetlost pod određenim uglom u odnosu na svoje tijelo, kaže Smit.

Na šta evolucija moljaca nije mogla da računa je vještačko osvetlljenje u savremenom svijetu. “Elementi unutar očiju moljaca podešeni su za slabu svjetlost i reaguju kao minijaturni teleskopi. Dakle, vještačko osvjetljenje na njih djeluje kao podstrek”, kaže Lin Kimsi, profesorka entomologije na Univerzitetu Dejvis u Kaliforniji. “Kada ugledaju svjetlost, gotovo ne mogu da odole”, dodaje Kimsi.

Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razumjelo ponašanje moljaca, naučnici znaju da su sijalice i lampe poremetile njihovu evoluciju.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/10/animal-2029701_960_720.pnghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/10/animal-2029701_960_720-150x150.pngadminBiologijaMoljci su prvenstveno noćna stvorenja i evoluirali su pomoću zvijezda i Mjeseca, metoda poznata kao transverzalna orijentacija. 'To je kao kada se mi orijentišemo pomoću zvijezde Sjevernjače', kaže Džef Smit, kusots kolekcije moljaca u Entomološkom muzeju u Kaliforniji. Na sličan način moljci se orijentišu tako što održavaju svjetlost pod određenim...Naučne Novosti