Jedanest nedelja nakon svoje sestre Ezile stigao je na svijet i drugi blizanac, dječak Efe. Ovo je priča o medicinskom fenomenu.

Ezila i Efe imaju 2 ipo godine i već su poznati. Oni su blizanci, ali djevojčica Ezila slavi svoj rođendan 14. marta a dječak  Efe 1. juna. Tada je u proljeće 2014 godine odjeknula priča o medicinskom čudu i obišla svijet:  blizanci koji su rođeni u razmaku od 11 nedelja. Međutim tek danas se može procijeniti :  Kako su djeca? Kako su se razvijali?

Porodica Bizirici živi u Baden-Wurttembergu kod Ulma.  Blizanci se igraju zajedno u svojoj sobi, djevojčica sa šarenom loptom, dječak sa autima.  Ezila koja je starija je manja i nježnija nego njen brat. Zajedno se igraju uz tursku muziku, puze ispod stola i na bijeloj sofi. Ponekad Ezila izgubi ravnotežu i njeni pokreti izgledaju  nesigurno. „ Efe je malo bolje razvijen“  rekla je majka Tugba Bizirci.

Efe pije iz čaše, a Ezila još uvijek iz flaše. Efe sigurno odlazi do kante za smeće kako bi bacio koru od banane. Ezila gleda zainteresovano u svoje roditelje, kao da ih moli, da joj donesu lutku. ,, Efe može bolje da izrazi svoje želje i potrebe“, rekao je otac Murat. ,,Ezila samo kaže  tata ili mama“ . Svake nedelje majka ide sa njom na ergoterapiju i kod logopeda. ,,Ljekari su nam rekli da oba djeteta nemaju trajno oštećenje“ .

Ezila je rođena u 23. nedelji trudnoće, normalna trudnoca traje 40 nedelja. Imala je na rođenju 565 grama, malo više nego dva komada putera. Zdravo novorođenče je u prosjeku teško 3.300 grama. Njen brat Efe se rodio u 33. nedelji trudnoće. Takođe rođen je prije vremena, ali je imao 11 nedelja više da bi sazreo u materici.

U martu 2014 Tugba  Bizirici je primljena sa teškim bolovima u bolnicu u Ulmu. Ezila je prerano došla na svijet. Vodenjak je pukao, plodova voda je izgubljena, grlić materice se otvorio. U ovakvoj situaciji ljekari su morali da dijete donesu na svijet, rađanje nije moglo da se spriječi. Rizik je bio veliki da majka ne izgubi oba djeteta, rekao je dr Frank Rajster. Takođe naveo im je posledice preranog rođenja: da djeca mogu biti sa teškim invaliditetom i da mogu da umru jer njihovi organi nisu dovoljno razvijeni i da postoji veliki rizik komplikacija. Djeca koja su rođena prije vremena mogu da prežive uz pomoc visoke tehnologije inkubatora I uz pomoć električnih šokova.  Ali moderna medicina akušerstva ima granice sa relativno jasnim vremenskim podjelama: dijete koje dođe na svijet prije 22 nedelje trudnoće, najčešće nije sposobno da preživi. Pluća nisu dovoljno razvijena, rizik je smetnja cirkulacije u mozgu i velika trajna oštećenja. Od 24. nedelje trudnoće ponovo tim stručnjaka obavlja rutinski pregled na svakom prije vremena rođenom djetetu.,, U našoj bolnici preživi vise od 90 procenata ove djece.“ Rekao je Rajster, ,,i svako drugo bez relevantnih posledica“.

Porođajni proces je zaustavljen, grlic materice je podvezan

Tugba Bizirici je bila u 23 nedelji trudnoće, tačno u sredini vremneske granice. ,,Kada se  vrši rođenje između 22 i 24 nedelje, roditelji odlučuju zajedno sa nama da li da se borimo za život djeteta ili ne“ rekao je dr Rajster. Porodica Bizirice je odlučila da na svijet treba donijeti dijete.  Doktor Rajster je ponovo ponovio sve posledice rođenja. Nakon  što je rođena prva beba, zaustavili su kontrakcije ljekovima, zatim podvezali grlić materice i na taj način smirili proces rađanja. Zatim mora se čekati, ,, U ovakvoj ranoj fazi trudnoce broji se svaki dan“ rekao je doktor. ,, Sa dva termina rođenja pokušaćemo da damo više vremena drugom djetetu“. Za porodicu je taj predlog najprije bio šok. ,, Bili smo u strahu da li će sve izaći na dobro. Ali kada sam poslušala svoje srce znala sam da želim svoju djecu svejedno kada su rođeni. Moramo da pokušamo“ rekla je majka.

Dvije nedelje kasnije njegova žena je mogla da ide kući, još uvijek trudna, ali sa drugom bebom. Ezila je bila u inkubatoru i hranjena je putem sonde. Zbog infekcije i bruha morala je više puta da se operiše. ,,To je bilo loše vrijeme“ kaže majka. Svakog dana putovali su 30km  u toku zime kod svoje kćerke u Ulm. Brinuli su zbog toga što je u inkubatoru. Brinuli su zbog njene trudnoće. Bilo je to nevjerovatno težak period.

Zatim u 33 nedelji trudnoće pojavili su se bolovi. Efe se rodio prirodnim putem . Bio je težak 2540 grama, znatno zreliji i jači od svoje sestre. ,, Mogao je nakon dvije nedelje da ide kući i utješio nas je, jer smo se plašili da ne bude kao sa Ezilom.“ Rekla je majka. Morala sam svu snagu da skupim da bi bila sa njim i da bi svakodnevno išli do Ezile.

Porodica  Bizirici je sada srećna. Veoma su zahvalni doktoru na hrabrosti. Ovaj slučaj se smatra izuzetkom.  Za blizance počinje nova faza života i oba djeteta se sada razvijaju dobro.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2017/06/blizanci-bebe.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2017/06/blizanci-bebe-150x150.jpgadminMedicinaNovostiblizanci,porodjaj,zdravljeJedanest nedelja nakon svoje sestre Ezile stigao je na svijet i drugi blizanac, dječak Efe. Ovo je priča o medicinskom fenomenu. Ezila i Efe imaju 2 ipo godine i već su poznati. Oni su blizanci, ali djevojčica Ezila slavi svoj rođendan 14. marta a dječak  Efe 1. juna. Tada je...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora