Veliki hadronski sudarač: najveći i najmoćniji akcelerator čestica na svijetu

CERN je objavio da planira izgradnju novog sudarača čestica koji bi bio sedam puta moćniji od objekta, koji je otkrio čuvenu ,,Božiju česticu‘‘. ,,Došlo je vrijeme da krenemo dalje‘‘, objavili su iz CERN-a.

Veliki hadronski sudarač: najveći i najmoćniji akcelerator čestica na svijetu Large Hadron Collider

Veliki hadronski sudarač: najveći i najmoćniji akcelerator čestica na svijetu

2012. godine CERN-ov Veliki hadronski sudarač pronašao je dugo traženu česticu za koju se vjeruje da je Higsov bozon. Postojanje ,,Božije čestice‘‘, kako se drugačije naziva, predloženo je od strane britanskog naučnika Pitera Higsa šezdesetih godina, a objašnjava porijeklo mase. Veliki hadronski sudarač, poznat kao LHC (Large Hadron Collider), najveći je i najsnažniji akcelerator čestica na svijetu. Izgrađen je sa ciljem da otkrije odgovore na neka od najfundamentalnijih pitanja iz oblasti fizike. LHC je smješten u kružnom tunelu obima 27 kilometara, na dubini od 175 metara ispod francusko-švajcarske granice, u blizini Ženeve.

Kako je potreban dug vremenski period da bi dobio nasljednika (za izgradnju LHC-a je bilo potrebno četvrt vijeka), pripreme moraju početi sad. Ta činjenica već sljedeće nedjelje pokreće analiziranje izvodljivosti izgradnje novog sudarača čestica koji će se zvati FCC (Future Circular Collider). Njegov obim bi trebalo da iznosi između 80 i 100 kilometara, što je oko 3 puta duže u odnosu na LHC.

FCC bi najvjerovatnije trebalo da bude lociran na istom mjestu kao i LHC, što otvara mogućnost da budu pripojeni jedan drugom, kako se navodi u izjavi. Nakon renoviranja, LHC će moći da proizvede sudare koji dostižu 14 TeV (teraelektronvolti), dok bi FCC trebalo da bude utočište jedinstvenih čestičnih sudara od 100 TeV!

Proučavanje FCC-a će se vršiti paralelno sa već započetim projektom, a to je sudarač drugačijeg dizajna – 80 kilometara dug linearni akcelerator nazvan CLIC (Compact Linear Collider). Do 2019. godine biće izvršene analize koje će imati zadatak da procijene izvodljivost, cijenu i mogući način izgradnje ova dva akceleratora. ,,Pobjednik će biti dostojan nasljednik LHC-a ‘‘, kažu iz CERN-a. ,,Takav akcelerator će dozvoliti fizici čestica da pomjeri granice znanja još dalje.‘‘ Jedna od ciljnih ideja jeste supersimetrija, teorija da svaka čestica ima odgovarajućeg ,,superpartnera‘‘ analognih osobina, ali drugačijeg spina. Ovako moćan sudarač će biti bliže i razotkrivanju misterija vezanih za postojanje tamne materije i tamne energije.

Oko 300 naučnika će se sastati na Ženevskom univerzitetu od 12. do 15. februara kako bi otpočeli petogodišnju analizu izvodljivosti izgradnje FCC-a.  ,,U ovoj fazi nije moguće govoriti o troškovima izgradnje FCC-a‘‘, kaže Arnold Marsolier, predstavnik CERN-a. Zamišljen osamdesetih, odobren devedesetih, LHC je koštao oko 5 milijardi švajcarskih franaka (4,1 milijardi eura).

,,CERN ima za cilj da do kraja ove decenije prikupi dovoljno informacija, kako bi zajedno sa globalnim partnerima bilo odlučeno kuda dalje ‘‘, kaže Arnold. On takođe tvrdi da su sasvim sigurno potrebne decenije za ostvarivanje bilo kakvog novog, većeg projekta.

Izvor: www.phys.org

Priredio Pronin kolegijum za fiziku

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/02/LHC_hall_1.jpeghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/02/LHC_hall_1-150x150.jpegadminFizikaCERN,Large Hadron Collider,sudarač česticaCERN je objavio da planira izgradnju novog sudarača čestica koji bi bio sedam puta moćniji od objekta, koji je otkrio čuvenu ,,Božiju česticu‘‘. ,,Došlo je vrijeme da krenemo dalje‘‘, objavili su iz CERN-a. Veliki hadronski sudarač: najveći i najmoćniji akcelerator čestica na svijetu 2012. godine CERN-ov Veliki hadronski sudarač pronašao...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora