Britanija želi da izgradi vazdušnu flotu bespilotnih letjelica koje su dizajnirane da savladaju neprijateljsku vazdušnu odbranu, dozvoljavajući drugim avionima da prođu i napadnu mete. Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da će jedinica, sastavljena od stotina bespilotnih letjelica, biti operativna do kraja 2019. godine. Njihov plan je stvaranje „konceptne jedinice” unutar Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva opremljenu sa stotinama letjećih bespilotnih letjelica „sposobnih da zbune i savladaju neprijateljsku vazdušnu odbranu”. Dronovi bi bili povezani zajedničkom mrežom i bili bi vođeni vještačkom inteligencijom  u cilju  identifikovanja i zatim napadanja neprijateljske odbrane.

Ideja je da transportni avioni izbacuju „roj” bespilotnih letjelica u blizini vazdušnog bojišta. Dronovi znaju koja je putanja aviona predviđena za let i mogu letjeti duž tog puta kako bi pronašli neprijateljske vazdušne odbrane preko detekcije radara (talasa koje radari emituju) i vizuelnih znakova mreža vazdušne odbrane. Dronovi bi tada mogli da izvrše napad na radarske lokacije, protivavionske rakete, komandne centre i druge potencijalne mete, stvarajući sigurnu zonu za prolaz aviona s posadom.

Ovi dronovski rojevi su neizbježni, jer ima smisla imati bespilotne letjelice da rade najsloženije i najopasnije vazdušne misije. Nažalost, mnogo toga, uključujući i mogućnost kontrole bespilotnih rojeva i samostalnih koordinacija napada, još uvijek je u ranim fazama razvoja i godinama daleko od realizacije. Trenutno, niti jedna vazduhoplovna sila nema sposobnost da izvrši „dron-roj” napad.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/04/eb46cae50e272ba38da6d0c355524577.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/04/eb46cae50e272ba38da6d0c355524577-150x150.jpgadminTehnologijabespilotne letjelice,dron,tehnologijaBritanija želi da izgradi vazdušnu flotu bespilotnih letjelica koje su dizajnirane da savladaju neprijateljsku vazdušnu odbranu, dozvoljavajući drugim avionima da prođu i napadnu mete. Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da će jedinica, sastavljena od stotina bespilotnih letjelica, biti operativna do kraja 2019. godine. Njihov plan je stvaranje „konceptne...Naučne Novosti