Istraživači sa Yale i Donghua univerziteta u Kini razvili su novi proces za stvaranje litijum metala koji može povećati energiju i kapacitet punjivih baterija.
Litijum se smatra najboljom opcijom kao materijal za anode u visokoenergetskim baterijama, kažu istraživači, zbog velikog potencijala metala za pružanje velike količine energije i kapaciteta u datoj masi. Ipak, postojeće litijumske elektrode, ograničene niskim kapacitetom i efikasnošću upotrebe, nisu se približile tom potencijalu.
U novoj studiji 14. maja u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, tim na čelu sa  Hailiang Vang opisuje novi pristup stvaranju efikasnijih litijumskih metalnih elektroda. Proces daje zaštitni sloj koji omogućava da se litijumske anode efikasno isprazne i napune na visokim kapacitetima. Na osnovu novog procesa, istraživači su konstruisali baterijsku ćeliju koja nadmašuje ostale baterije u laboratoriji, kao i vrhunske litijum-jonske baterije na tržištu. Hailiang Vang je docent za hemiju i član Instituta za energetske nauke na Iale's Vest Campus. Prvi autor studije je Kiuvei Shi, postdiplomac u Donghui i gostujući student na Yale-u.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/04/battery-2034906_960_720.pnghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/04/battery-2034906_960_720-150x150.pngadminHemijaTehnologijaanode,baterije,energija,litijumIstraživači sa Yale i Donghua univerziteta u Kini razvili su novi proces za stvaranje litijum metala koji može povećati energiju i kapacitet punjivih baterija. Litijum se smatra najboljom opcijom kao materijal za anode u visokoenergetskim baterijama, kažu istraživači, zbog velikog potencijala metala za pružanje velike količine energije i...Naučne Novosti