Ronioci koji su pretraživali južnu obalu Novog Zelanda kod Velingtona, u nadi da će pronaći dobro mesto za pecanje, pronašli su nešto drugo. Uočili su najimpresivnije stvorenje vodenih dubina: uginulu, ali potpuno netaknutu, džinovsku lignju. “Nakon ronjenja vratili smo se i izmerili lignju. Bila je duga 4,2 metara”, kaže jedan od ronioca Daniel Aplin. Predstavnik novozelandskog Ministarstva životne sredine kaže da su ronioci vjerovatno pronašli džinovsku lignju (Architeuthis dux), a ne kolosalnu lignju (Mesonychoteuthis hamiltoni).

Obije vrste lignje su zapanjujuća morska stvorenja. Džinovska lignja dostiže dužinu od pet metara, dok kolosalna lignja može dostići čak i 10 metara. Naučnici znaju vrlo malo o ovim stanarima morskih dubina, zbog toga što se retko viđaju. Većina zapažanja dolazi od ponekog uzorka koji je izbačen na obalu, baš kao u ovom slučaju, ili ako se slučajno nađu u mrežama pecaroša.

Uzrok smrti ovog ogromnog stvorenja je i dalje nepoznat. Aplin kaže da je lignja izgledala netaknuto, osim ogrebotine koja je toliko tanka, i za koju ronioci misle da je nije mogla ubiti. Kada su ronioci ponovo proverili lignju posle ronjenja izgledala je kao da se malo skupila, a ni jedna životinja nije odlučila da može iskoristiti ovu mrtvu zver kao obrok.

Aplin je pozvao prijatelja iz Nacionalnog instituta za vodena i atmosferska istraživanja Novog Zelanda, koji je organizovao da se džinovkska lignja ukloni.

Izvor: livescience.com

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/animal-1298873_960_720.pnghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/animal-1298873_960_720-150x150.pngadminBiologijaRonioci koji su pretraživali južnu obalu Novog Zelanda kod Velingtona, u nadi da će pronaći dobro mesto za pecanje, pronašli su nešto drugo. Uočili su najimpresivnije stvorenje vodenih dubina: uginulu, ali potpuno netaknutu, džinovsku lignju. 'Nakon ronjenja vratili smo se i izmerili lignju. Bila je duga 4,2 metara', kaže...Naučne Novosti