Upoznajte Japansko prase, novootkrivenu vrstu pigmejskog morskog konjića pronađenu u Japanu.  Veličine zrna pirinča, ova živopisna stvorenja naseljavaju plitke vode i dobro se utapaju u ukolinu u kojoj i žive. Lako ih je zanemariti, pošto zbog boje izgledaju kao mali djelovi morske trave.

Naučnici su nazvali ovo stvorenje Hippocampus japapigu – latinski naziv za “Japansko prase”, ime koje su prihvatili ronioci koji su viđali ovog morskog konjića u jugoistočnom Japanu. Zaradio je to zvanje “jer lokalnom stanovništvu liči na prase”, kaže Grem Šort, ihtiolog na Akademiji za nauku u Kaliforniji.

Japansko prase je jedna od sedam poznatih vrsta pigmejskih morskih konjića, koji su mnogo manji od ostalih morskih konjića.

Nova vrsta se razlikuje u nekoliko aspekata od svojih rođaka, na primjer, posjeduje čudan greben na gornjem dijelu leđa. Svrha ovog grebena je nejasna, mada se mogao razviti kako bi se privukao partner, proces poznat kao seksualna selekcija.

Kao i kod drugih vrsta pigmejskih morskih konjića i ova vrsta posjeduje krilastu strukturu na leđima, čija je funkcija i dalje nejasna. Ali za razliku od ostalih vrsta, koje imaju dva para, ova vrsta ima samo jedan.  Stanište Japanskog praseta je malo neobično za morske konjiće. Voda može postati veoma hladna u ovim oblastima zimi, a topla u letnjem periodu. Većina morskih konjića ne može tolerisati tolike temperaturne razlike. Ostale pigmejske vrste preferiraju znatno dublju vodu.

 

adminBiologijaUpoznajte Japansko prase, novootkrivenu vrstu pigmejskog morskog konjića pronađenu u Japanu.  Veličine zrna pirinča, ova živopisna stvorenja naseljavaju plitke vode i dobro se utapaju u ukolinu u kojoj i žive. Lako ih je zanemariti, pošto zbog boje izgledaju kao mali djelovi morske trave. Naučnici su nazvali ovo stvorenje Hippocampus japapigu...Naučne Novosti