Efikasniji hemijski procesi u industrijskim granama

Hemijski procesi koji su efikasniji i jeftiniji mogu se upotrijebiti u industrijske svrhe, od proizvodnje baterija do proizvodnje deterdženata, zahvaljujući radu istraživača Oregon Stejt Univerziteta, koji unapređuje okside metala kao katalizatora. U saradnji sa naučnicima sa Univerziteta u Delaveru otkrića su objavljena u “Nature Catalisis”.

Katalizator povećava brzinu hemijske reakcije bez utroška reakcije – tako da je u stanju da ponavlja funkciju povećanja brzine. Katalizatori su uključeni u proizvodnju većine hemikalija značajnih u industriji – plastika, boje, eksplozivi, goriva i drugo.

Katalizatori se tradicionalno zasnivaju na plemenitim metalima kao što su platina i paladijum, objašnjava Konstantinos Gulas, docent hemijskog inženjerstva na OSU fakultetu i jedan od autora studije. Ovi plemeniti metali su skupi i, kao katalizatori za konverziju biomase, “neselektivni” – to jest, njihova sposobnost da usmeravaju reakciju na prinos određene hemikalije je ograničena. “Zato smo preduzeli ovu studiju”, rekao je Gulas. “Ovaj rad je inspirisan našim istraživanjem o konverziji biomase, kao što su drvo i poljoprivredni ostaci, u goriva i robne hemikalije. Željeli smo razumjeti principe konverzije biomase koristeći katalizatore na bazi oksida, koje su prethodne studije sugerisale kao selektivni katalizatori”. Oksidni katalizator je jedinjenje koje sadrži najmanje jedan drugi element pored kiseonika.

Oksidi su veoma obilni i mogu biti relativno jeftini; na primer, većina zemljine kore se sastoji od metalnih oksida. Upoređivanjem toga koliko brzo se mogu napraviti specifične hemikalije na različitim katalizatorima metalnih oksida, tim je dobio važan uvid u to koja svojstva dovode do najboljih metal-oksidnih katalizatora. “Naša studija pokazuje da oksidna svojstva koja se lako mogu odrediti, kao što je Gibbsova slobodna energija formiranja oksida, mogu predvideti reaktivnost oksida. To otvara nove puteve za racionalan dizajn katalizatora i efikasnije procese u mnogim oblastima, od industrijske hemije do smanjenja zagađenja”, rekao je Gulas.

Preuzeto sa Scientific American

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/lab-217043__340.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/lab-217043__340-150x150.jpgadminHemijahemijski procesi,hemikalije,industrija,katalizatoriHemijski procesi koji su efikasniji i jeftiniji mogu se upotrijebiti u industrijske svrhe, od proizvodnje baterija do proizvodnje deterdženata, zahvaljujući radu istraživača Oregon Stejt Univerziteta, koji unapređuje okside metala kao katalizatora. U saradnji sa naučnicima sa Univerziteta u Delaveru otkrića su objavljena u “Nature Catalisis”. Katalizator povećava brzinu hemijske reakcije...Naučne Novosti