Baterije budućnosti mogu biti izrađene od papira. Istraživači na Univerzitetu Binghamton, Državni univerzitet u Njujorku, stvorili su biorazgradivu, papirnu bateriju koja je efikasnija nego što je ranije bilo moguće. Već godinama, u naučnoj zajednici je došlo do uzbuđenja u vezi sa mogućnošću papirnih baterija kao ekološke alternative. Međutim, predloženi projekti nikada nisu bili dovoljno moćni, teško ih je proizvesti i bilo je upitno da li su stvarno biorazgradivi. Ovaj novi dizajn rješava sve te probleme.
Na projektu su zajedno radili vanredni profesor Seokheun “Sean” Choi sa Odsjeka za elektrotehničko i računarsko inženjerstvo i profesor Omovunmi Sadik iz Odjeljenja za hemiju. Choi je dizajnirao dizajn papirne baterije, dok je Sadik bio u stanju da napravi samo-održavajuću biobateriju.

“Došlo je do dramatičnog povećanja elektronskog otpada i to može biti odličan način da počne da se smanjuje”, rekao je Choi. “Naša hibridna papirna baterija pokazala je mnogo veći odnos snage i troškova od svih prethodno prijavljenih mikrobioloških baterija zasnovanih na papiru.”

Biobaterija koristi hibrid papira i inženjerovane polimere. Polimeri – poli (amic) kiselina i poli (piromelitni dianhidrid-p-fenilendiamin) – bili su ključ za davanje baterijskih biorazgrađujućih svojstava. Tim je testirao degradaciju akumulacije u vodi i jasno biorazgradio bez zahtjeva posebnih objekata, uslova ili uvođenja drugih mikroorganizama. Struktura polimer-papira je lagana, jeftina i fleksibilna. Choi je rekao da fleksibilnost takođe pruža još jednu korist. Tim je rekao da je proizvodnja biobaterija  prilično jednostavan proces i da materijal dozvoljava modifikacije u zavisnosti od toga koja konfiguracija je potrebna.

Rad je podržan pomoću Nacionalne fondacije za nauku i realizovan kroz Centar za istraživanje naprednih senzorskih tehnologija i održivosti životne sredine (CREATES).

Izvor: Science daily

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/paper-1074131_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/paper-1074131_960_720-150x150.jpgadminHemijabaterija,ekološko,polimeriBaterije budućnosti mogu biti izrađene od papira. Istraživači na Univerzitetu Binghamton, Državni univerzitet u Njujorku, stvorili su biorazgradivu, papirnu bateriju koja je efikasnija nego što je ranije bilo moguće. Već godinama, u naučnoj zajednici je došlo do uzbuđenja u vezi sa mogućnošću papirnih baterija kao ekološke alternative. Međutim, predloženi...Naučne Novosti