Nova studija Instituta Francis Crick pokazuje da hemikalije koje proizvodi povrće kao što su kupus i brokoli mogu pomoći u održavanju zdravog crijeva i sprečavanju raka debelog crijeva.

Istraživanje, objavljeno u Immuniti-u, pokazuje da su miševi koji se hrane hranom bogatom indol-3-karbinolom – koji se proizvodi prilikom varenja povrća iz roda Brassica – zaštićeni od upale crijeva i raka debelog crijeva. Dok su zdravstvene koristi povrća dobro uspostavljene, mnogi mehanizmi iza njih ostaju nepoznati. Ova studija nudi prve konkretne dokaze kako I3C u ishrani može spriječiti upale kolona i raka, aktiviranjem proteina koji se naziva receptor aril hidrokarbonata (AhR). AhR deluje kao senzor pa prenosi signale imunskim i epitelnim ćelijama u crijevnoj podlozi kako bi nas zaštitili od inflamatornih odgovora na trilione bakterija koje žive u crijevima.

“Mi smo proučavali genetski modifikovane miševe koji ne mogu da proizvedu ili aktiviraju AhR i otkrili da se lako razvijaju inflamacije crijeva koje su napredovale do raka debelog creva”, objašnjava prvi autor dr Amina Metidji iz Instituta Francis Crick. “Međutim, kada smo ih hranili hranom obogaćenom I3C, oni nisu razvili zapaljenje ili rak. Bez AhR, crevne matične ćelije ne mogu da se razlikuju u specijalizovanim epitelnim ćelijama koje apsorbuju hranljive materije ili generišu zaštitnu sluz. Umesto toga, podijele se nekontrolisano, što na kraju može dovesti do raka debelog creva.

Izvor: Science daily

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/vegetables-2924245_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/vegetables-2924245_960_720-150x150.jpgadminMedicinaNova studija Instituta Francis Crick pokazuje da hemikalije koje proizvodi povrće kao što su kupus i brokoli mogu pomoći u održavanju zdravog crijeva i sprečavanju raka debelog crijeva. Istraživanje, objavljeno u Immuniti-u, pokazuje da su miševi koji se hrane hranom bogatom indol-3-karbinolom - koji se proizvodi prilikom varenja povrća iz...Naučne Novosti