UCLA istraživači i saradnici u osam drugih istraživačkih institucija stvorili su izuzetno lagan, vrlo izdržljiv keramički aerogel. Materijal se može koristiti za primjenu kao što je izolacija letilice, jer može da izdrži intenzivnu toplotu i ozbiljne temperaturne promjene koje svemirske misije trpe. Keramički aerogelovi su korišteni za izolaciju industrijske opreme od 1990-ih, i korišteni su za izolaciju naučne opreme na NASA-inim misijama. Ali nova verzija je mnogo izdržljivija nakon izlaganja ekstremnim toplotama i ponavljanim temperaturnim šiljcima i mnogo je lakša. Njegova jedinstvena atomska kompozicija i mikroskopska struktura čine je neuobičajeno elastičnom. Kada se zagreje, materijal se nagomilava, a ne širi kao i druge keramike. Takođe se skuplja vertikalno na smer kompresije – zamislite da pritisnete tenisku lopticu na stol i da se središte lopte kreće ka unutra, a ne da se širi – suprotno od načina na koji većina materijala reaguje kada se komprimuje. Kao rezultat, materijal je mnogo fleksibilniji i manje krhak od sadašnjih najsavremenijih keramičkih aerogelova: može se komprimirati na 5% svoje originalne zapremine i potpuno se oporaviti, dok se drugi postojeći aerogeli mogu komprimirati samo do 20% i onda potpuno oporaviti.

Novi materijal je napravljen od tankih slojeva borovog nitrida, keramike, sa atomima koji su povezani u šestougaone forme. U istraživanjima pod vodstvom UCLA, ona je izdržala uslove koji bi obično lomili druge aerogele. Podneo je na stotine izlaganja iznenadnim i ekstremnim temperaturnim šiljcima kada su inženjeri podigli i spustili temperaturu u ispitnom kontejneru između minus 198 stepeni Celzijusa i 900 stepeni iznad nule tokom samo nekoliko sekundi. U drugom testu, izgubio je manje od 1% svoje mehaničke čvrstoće nakon skladištenja od jedne nedelje na 1.400 stepeni Celzijusa.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/lab-217043__340.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/lab-217043__340-150x150.jpgadminHemijaUCLA istraživači i saradnici u osam drugih istraživačkih institucija stvorili su izuzetno lagan, vrlo izdržljiv keramički aerogel. Materijal se može koristiti za primjenu kao što je izolacija letilice, jer može da izdrži intenzivnu toplotu i ozbiljne temperaturne promjene koje svemirske misije trpe. Keramički aerogelovi su korišteni za izolaciju industrijske opreme od 1990-ih, i korišteni...Naučne Novosti