Koristeci hemiju i nauku o materijalima, istraživači otkrivaju načine za proizvodnju niskokaloričnih namirnica na molekularnom nivou bez ometanja ukusa ili teksture.

Sa obiljem šećera, masti i soli i sve bržim stilovima života, stope gojaznosti i hipertenzije od sedamdesetih godina prošlog vijeka u stalnom su porastu. U nedavnom izvještaju, naučnici organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj <OECT>su napisali da se u nekim zemljama uključujući SAD i Meksiko, stopa gojaznosti približava čak 40 posto.

Kao odgovor na ovu krizu, naučnici koriste hemiju, materijale i senzorne nauke kako bi uklonili potrebu za prekomjernim šećerom, mastima i soli.

U Nestle istraživačkom centru u Lozani u Švajcarskoj, naučnici proučavaju šećer, od njegove uočene slatkoce kada dospije do nasih receptora ukusa, do njegove uloge u očuvanju namirnica kao što su džemovi ili žele. Prošle jeseni Nestle je objavio da je otkrio metodu re-inženjeringa šećera, koristeći samo prirodne sastojke. Otkriće bi moglo da omogući kompaniji da koristi 40 posto manje šećera u proizvodima bez  značajnih promjena u uočenoj slatkoći. Izazov je bio izmijeniti strukturu šećera tako da se brze otapa u vodi ili pljuvački i da se tako prije dođe do ukusa.

Isti postupak se u budućnosti može primijeniti na so i masti i na taj način se podržati misija razvoja zdravije i ukusnije hrane.

Renee Morad 4.februar 2019.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/D02D52A0-8942-4BB5-BBAF25DFE982B4F6_source-1.pnghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/D02D52A0-8942-4BB5-BBAF25DFE982B4F6_source-1-150x150.pngadminHemijaKoristeci hemiju i nauku o materijalima, istraživači otkrivaju načine za proizvodnju niskokaloričnih namirnica na molekularnom nivou bez ometanja ukusa ili teksture. Sa obiljem šećera, masti i soli i sve bržim stilovima života, stope gojaznosti i hipertenzije od sedamdesetih godina prošlog vijeka u stalnom su porastu. U nedavnom izvještaju, naučnici organizacije...Naučne Novosti