Kada je ugrožena, smrdibuba kroz pore na grudnom košu otpušta neprijatan miris, koji u sastavu sadrži između ostalog aldehide, dok neke vrste imaju i cijanid. Miris nekih smrdibuba podsjeća na korijander, kod drugih na badem, ali bez obzira na to, po pravilu je neprijatan i služi da otjera predatora. Ipak, u Laosu se na primjer jedna od vrsta zbog specifičnog mirisa smatra delikatesom, a nekad se osušena miješa sa biljem i papričicom, služeći kao začin.

Međutim, osim što intenzivno mirišu, smrdibube koje su vrlo rasprostranjene na Zemlji i uglavnom zelene ili braon boje, ne nanose veću štetu ljudima. Kao i mnoge druge stjenice, hrane se biljkama i njihovim sokovima pa ih poljoprivrednici smatraju štetočinom i ne vole kada se pojave u velikom broju jer uništavaju kukuruz, soju, pamuk i mnoge druge biljke.

Učestalija pojava smrdibuba u našoj okolini može se povezati sa migracijom braon smrdibuba koje dolaze iz Kine i drugih djelova istočne Azije. Radi se o invazivnoj vrsti koja u našim krajevima nema prirodnih neprijatelja i zbog toga njihova brojnost raste. A prilikom promjena vremena koje su ovog ljeta vrlo česte, one ulaze u stanove kako bi pronašle zaštitu. Najbolji način da izbjegnete njen napad (neprijatnim mirisom) je da je polako izbacite kroz prozor.

Izvor: naukakrozprice.rs

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/grune-3581961_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/grune-3581961_960_720-150x150.jpgadminBiologijaKada je ugrožena, smrdibuba kroz pore na grudnom košu otpušta neprijatan miris, koji u sastavu sadrži između ostalog aldehide, dok neke vrste imaju i cijanid. Miris nekih smrdibuba podsjeća na korijander, kod drugih na badem, ali bez obzira na to, po pravilu je neprijatan i služi da otjera predatora....Naučne Novosti