Keto dijeta postaje sve popularnija zato što su je mnogobrojne slavne ličnosti shvatile kao režim mršavljenja. U studiji obavljenoj nedavno na Univerzitetu Jejl istraživači su otkrili da postoje i pozitivni i negativni efekti ove ishrane na imunološke ćelije nazvane gama delta T-ćelije koje štite tkivo i smanjuju rizik od dijabetesa i inflamacije.
Keto dijeta tjera tijelo da sagorijeva masti. Kada se nivo glukoze u organizmu smanji zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata u ishrani, tijelo djeluje kao da je u stanju gladi – iako to nije – i započinje sagorijevanje masti umjesto ugljenih hidrata. Ovaj postupak zauzvrat daje hemikalije nazvane ketonska tijela kao alternativni izvor energije. Kada tijelo sagorijeva ketonska tijela T-ćelije se šire po tijelu. To smanjuje rizik od dijabetesa i inflamacije i poboljšava metabolizam tijela. Nakon nedjelju dana na keto dijeti miševi pokazuju smanjenje nivoa šećera u krvi kao i smanjenje inflamatornih procesa. Međutim, kada je tijelo u ovom režimu „gladovanja – negladovanja“, skladištenje masti se dešava uporedo sa razgradnjom masti. Kada miševi nastave da konzumiraju hranu sa visokim udjelom masti i bez ugljenih hidrata oni konzumiraju više masti nego što mogu da sagore i razviju dijabetes i gojaznost zato što gube zaštitne gama delta T-ćelije.
Ovo otkriće naglašava međusobnu interakciju metabolizma i imunološkog sistema, ali treba naglasiti da su potrebne dugoročne kliničke studija na ljudima da bi se definitivno potvrdile prednosti i mane keto dijete.


Izvor: Science Daily

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2020/02/mouse-1733269_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2020/02/mouse-1733269_960_720-150x150.jpgadminBiologijaMedicinaimunološke ćelije,keto dijetaKeto dijeta postaje sve popularnija zato što su je mnogobrojne slavne ličnosti shvatile kao režim mršavljenja. U studiji obavljenoj nedavno na Univerzitetu Jejl istraživači su otkrili da postoje i pozitivni i negativni efekti ove ishrane na imunološke ćelije nazvane gama delta T-ćelije koje štite tkivo i smanjuju rizik od...Naučne Novosti