Sendvič od dva sloja grafena postavljena pod “magičnim uglom” provodi elektrone bez otpora, otkrili su fizičari. Ovo otkriće bi mogao biti značajan korak u višedeceniskoj potrazi za superprovodnicima na sobnoj temperaturi. Većina superprovodnika radi samo na temperature blizu apsolutne nule. Čak se i “visokotemperaturni” superprovodnici nazivaju tako u relativnom smislu, najviša temperatura pri kojoj provode električnu energiju bez otpora je oko  C. Fizičari sada izvještavaju da slaganjem dva sloja grafena, tako da uzorak bude postavljen pod uglom  materijal postaje superprovodan. Iako sistem ipak treba da se ohladi na 1.7 stepen iznad apsolutne nule, rezultati ukazuju na to da on može provoditi električnu energiju slično poznatim visokotemperaturnim superprovodnicima.

š    Superprovodnici se uglavnom dijele na konvencionalne i nekonvencionalne. Najnovije studije ukazuju da je superprovodno ponašanje grafena nekonvencionalno – ima sličnost sa superprovodnicima poznatim kao kuprati. Poznato je da ovi kompleksi oksida bakra provode struju do 133 stepeni iznad apsolutne nule. Iako su fizičari tri decenije fokusirani na kuprate u potrazi za njihovom provodnosti na sobnim temperaturama, mehanizam koji je u pozadini ih je zbunjivao. Za razliku od kuprata, složeni grafenski sistem je relativno jednostavan i sam materijal je dobro proučen. Grafen ima impresivna svojstva: njegove ploče, napravljene od pojedinačnih slojeva atoma ugljenika rasporežđenih u šestougao, jači je od čelika i provodi električnu energiju bolje od bakra.

   Konačno, fizičari se i dalje spore oko toga kako elektroni mogu da interaguju u nekonvencionalnim superprovodnicima. Međutim, uređaji bazirani na grafenu če biti lakše proučavani nego kuprati, što ih čini korisnim platformama za istraživanje superprovodljivosti. Fizičari su posrtali u mraku 30 godina pokušavajući razumjeti kuprate, da li se svijetlo upravo uključilo?

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/images.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/images-150x150.jpgadminFizika   Sendvič od dva sloja grafena postavljena pod 'magičnim uglom' provodi elektrone bez otpora, otkrili su fizičari. Ovo otkriće bi mogao biti značajan korak u višedeceniskoj potrazi za superprovodnicima na sobnoj temperaturi. Većina superprovodnika radi samo na temperature blizu apsolutne nule. Čak se i 'visokotemperaturni' superprovodnici nazivaju tako u relativnom smislu, najviša temperatura pri kojoj...Naučne Novosti