Po svoj prilici specifični neuronski sklop u amigdali miševa je odgovoran za negativnu percepciju bola kod ovih životinja.

     Možda zvuči neimpresivno, ali to zaista nije tako. Neurobiolozi odavno poznaju refleksni luk vezan za percepciju bola, ali je malo poznato o tome zašto ga većina nas automatski i instinktivno povezuje sa “negativnim” ili radije; neprijatnim emocijama. Da li je moguće odvojiti jedno od drugog? Dakle i dalje biti sposobni da iskusimo bol ali ne i nelagodnost, paniku i neprijatnost koja ide uz to? Da li je moguće odvojiti nešto što je, barem naizgled, intrinzički povezano.

     Grupa naučnika (Gregory Corder et all.) izgleda da misli da jeste. Postavili su malene, lagane, mikroskope na glave miševa (koje je osmslio Mark Schnitzer sa Stanford Univerziteta)  tako da je moguće pratiti funkcionalno stanje neurona njihovih mozgova dok se oni slobodno kreću i ponašaju prirodno.

     Studija je pokazala da kada su izloženi bolnim stimulusima (poput bockanja čiodom na primjer) miševi su reagovali povlačeći se i registrujući bol. Pri tome su određeni neuroni u njihovim amigdalama pokazali povećanu aktivnost. Naučnici su potom “isključili” (onesposobili) ove neurone, i primijetili nešto neobično. Miševi su se i dalje povlačili od uboda, odnosno percepcija fizičkog stimulusa je ostala intaktna, ali nijesu izbjegavali mjesto odakle je stimulus potekao. A to inače rade.

     Ova grupa naučnika, dakle; ubijeđena je da su odvojili doživljaj bola (I njegovu emocionalnu dimenziju) od proste percepcije istog. Ako bi se ovako nešto jednog dana moglo primijeniti i na ljudima ostaje pitanje, koliko bi to zaista bilo koristno, i da li bi uništilo itako već prilično narušenu  introcepciju ljudske populacije. Izgleda da će vrijeme pokazati.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/index.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/index-150x150.jpgadminNekategorizovano     Po svoj prilici specifični neuronski sklop u amigdali miševa je odgovoran za negativnu percepciju bola kod ovih životinja.      Možda zvuči neimpresivno, ali to zaista nije tako. Neurobiolozi odavno poznaju refleksni luk vezan za percepciju bola, ali je malo poznato o tome zašto ga većina nas automatski i instinktivno povezuje sa...Naučne Novosti