Ostrva pacova- “laboratorije buduće evolucije” potvrđuju predviđanja naučnika da će pacovi nastaviti da rastu i popunjavaju značajan dio Zemljinog upražnjenog ekoprostora.

Kapibara (vodeno prase) sa mladuncima. “Ukoliko im bude dato dovoljno vremena i praznog ekoprostora, pacovi bi vjerovatno mogli da dostignu i čak premaše veličinu kapibare- najvećeg živog glodara koji može da teži i do 80 kilograma”

Izvor: www.fotolia.com

 

 

Dr Jan Zalasievič sa Odsjeka za Geologiju na Univerzitetu Lester sugeriše da nam je bolje da se naviknemo na prisustvo pacova u okolini i na njihov globalni uticaj koji će da raste u budućnosti usled kontinualnog izumiranja krupnih sisara.

Dr Zalasievič kaže: „Pacovi su jedan od najboljih primjera vrste kojoj je čovjek pomogao da se raširi po svijetu a koja se uspješno adaptirala na nove uslove u mnogim okruženjima u kojima se našla. Sada se nalaze na mnogim, ako ne i na većini ostrva na svijetu, a jednom kada se na njima nađu veoma ih je teško istrijebiti. Osim toga, pobjeđuju u kompeticiji za resurse sa mnogim domaćim ostrvskim vrstama što, u nekim slučajevima, dovodi do izumiranja određenih domaćih vrsta.“

Kao rezultat toga, ekoprostor se prazni a pacovi su u dobroj poziciji da popune značajan dio tog prostora u ne tako dalekoj geološkoj budućnosti.

Kako pacovi popunjavaju prazan prostor nastao izumiranjem drugih vrsta sisara, tokom vremena, kao i mnoge druge životinjske vrste, doživljavaju evolutivne adaptacije. Gigantizam se može pojaviti kod životinja tokom njihovog adaptiranja na novu sredinu a Dr Zalasievič vjeruje da će upravo to biti slučaj i sa pacovima.

“Životinje će evoluirati tokom vremena u bilo koji oblik koji će im omogućiti preživljavanje i ostavljanje potomstva”, rekao je.

“Na primjer, u periodu krede, kada su živjeli dinosaurusi, postojali su sisari. Međutim, to su bile jako male vrste- veličine pacova, zato što su dinosaurusi zauzimali veće ekološke niše.

Tek kada su dinosaurusi iščezli- “kada su sklonjeni sa puta sisarima”, ovi sićušni sisari su evoluirali u mnoge različite forme, uključujući i one velike i veoma impresivne kao što su: brontoterijumi, konji, mastodonti, mamuti, nosorozi i drugi.”

,,Ukoliko im bude dato dovoljno vremena, pacovi bi vjerovatno mogli dostići veličinu kapibare, najvećeg živog glodara na svijetu koji može da teži i do 80 kilograma. Ukoliko bi ekoprostor bio dovoljno prazan, mogli bi postati i veći.”

Dok razmatramo šta se može dogoditi u budućnosti, pojava gigantizma kod glodara u prošlosti nam može pružiti uvid u polje mogućnosti evolucije- najveći izumrli glodar otkriven do sada, nazvan Josephoartegasia monesi je bio veći od bika i težio je više od tone.

Kao drugo poređenje, može nam poslužiti predak današnjeg plavog kita koji je živio prije oko 50 miliona godina- bilo je to stvorenje veličine vuka koje je živjelo u priobalnim vodama što nam pokazuje kako sisari mogu značajno rasti tokom vremena.

Dr Zalasievič sugeriše da će biti puno različitih adaptacija pacova tokom vremena: ,,Životinje mogu da evoluiranju kako u manje tako i u veće oblike. To zavisi od specifičnih okolnosti u kojima se nalaze i koji selektivni pritisci djeluju na njih.”

,,Svako ostrvo na kojem su pacovi danas prisutni predstavlja zapravo laboratoriju buduće evolucije i svaka od njih će dati različite rezultate. Dakle biće u budućnosti malih, velikih, sporih ili brzih, svirepih pacova a vrlo vjerovatno i vodenih. Druge životinje, kao što su domaće mačke i zečevi, će vrlo vjerovatno pratiti isti obrazac.”

I dok Dr Zalasievič priznaje da je teško predvidjeti šta će se tačno desiti u budućnosti, poučen prošlim ali i trenutnim promjenama u kopnenim ekosistemima širom planete on vjeruje da će pacovi biti jedni od ključnih igrača u geološkoj budućnosti Zemlje i da će tokom vremena, iznjedriti neke zaista impresivne potomke.

 

Izvor: www.sciencedaily.com

Priredio: Jovan Vukić

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/02/vodenoprase.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/02/vodenoprase-150x150.jpgadminBiologijaPacovi,veliki sisariOstrva pacova- “laboratorije buduće evolucije” potvrđuju predviđanja naučnika da će pacovi nastaviti da rastu i popunjavaju značajan dio Zemljinog upražnjenog ekoprostora. Kapibara (vodeno prase) sa mladuncima. “Ukoliko im bude dato dovoljno vremena i praznog ekoprostora, pacovi bi vjerovatno mogli da dostignu i čak premaše veličinu kapibare- najvećeg živog glodara koji...Naučne Novosti