Jupiter, najveća planeta u Sunčevom sistemu, gasovita je, većinom od vodonika i helijuma, te nema čvrste površine kao Zemlja. Tajna Jupiterovih obojenih pojaseva riješena je u studiji o međudjelovanju između atmosfere i magnetnih polja, objavili su australijski naučnici.
Slično Zemljinim vazdušnim strujama, koje su ključne za vrijeme i klimu, nekoliko snažnih vazdušnih struja kreće se od zapada prema istoku Jupiterove atmosfere i usput nosi oblake amonijaka koji formiraju obojene pojase u nijansama bijele, crvene, narandžaste, smeđe i žute.
Donedavno je bilo malo poznato što se događa ispod Jupiterovih oblaka.
“Naučnici su dugo raspravljali koliko duboko vazdušne struje dosežu ispod površine atmosfere Jupitera i drugih gasovitih divova te zašto se ne pojavljuju u unutrašnjosti Sunca”, rekao je Navid Konstantinu, šef istraživanja na australijskom univerzitetu.
Džefri Parker, saradnik studije, rekao je kako njihova teorija pokazuje da struje potiskuje snažno magnetno polje. “Gas u unutrašnjosti Jupitera je magnetizovan, stoga smatramo da naša nova teorija objašnjava zašto struje idu toliko duboko ispod površine atmosfere gasnog diva, ali ne i dublje”, kazao je Parker.

 

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/jupiter-55000_960_720.pnghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/jupiter-55000_960_720-150x150.pngadminFizikaJupiter, najveća planeta u Sunčevom sistemu, gasovita je, većinom od vodonika i helijuma, te nema čvrste površine kao Zemlja. Tajna Jupiterovih obojenih pojaseva riješena je u studiji o međudjelovanju između atmosfere i magnetnih polja, objavili su australijski naučnici. Slično Zemljinim vazdušnim strujama, koje su ključne za vrijeme i klimu, nekoliko...Naučne Novosti