Dobro poznata taktika prezivljavanja u prirodi je organizam koji oponaša izgleda nečeg drugog kako bi prevario predatore. List insekt je jedan od primjera, a gusenični oblik Hemeroplanes triptolemus moljca preživljava tako što se prerušava u zmiju!

Hemeroplanes pripada porodici Spihingidae, koja se nalazi u mnogim dijelovima Južne Amerike, Afrike i Centralne Amerike.

Međutim kada malo bolje pogledate možete primjetiti da ova “zmija” ima veoma kratko tijelo, dok njen gornja strana izgleda neopisivo realno, gusjenica koristi ovu sposobnost u trenutcima kada se osjeća ugroženo. Sem toga gusjenica odlično imitira pokrete zmije.

Da bi uplašila predatore ova gusjenica imitira pokrete zmije prilikom napada iako nema očnjake ni otrov.

                                                               

Ovo je slika potpuno odrasle jedinke Hemeroplanes triptolemus koja nimalo ne liči na zmiju:

                                                               

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/01/nnovosti.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/01/nnovosti-150x150.jpgadminBiologijaNovostiDobro poznata taktika prezivljavanja u prirodi je organizam koji oponaša izgleda nečeg drugog kako bi prevario predatore. List insekt je jedan od primjera, a gusenični oblik Hemeroplanes triptolemus moljca preživljava tako što se prerušava u zmiju! Hemeroplanes pripada porodici Spihingidae, koja se nalazi u mnogim dijelovima Južne Amerike, Afrike i...Naučne Novosti