Naučnici su stvorili vještački iris koji je sličan onima koji se nalaze u ljudskom oku. Iris koji se nalazi u našem oku omogućuje da nam se zjenice suze kada se izlože svjetlu i štite unutrašnje dijelove oka od prevelikog izlaganja i oštećenja.

Naučnici su otkrili materijal koji je osjetljiv na svjetlost i skuplja se kada je izložen svjetlosti a opusti kada nije. Naučnici moraju još da rade na brzini zatvaranja i otvaranja prilikom izlaganja svjetlosti.

Jednog dana bi se ovaj materijal mogao koristiti za pravljenje implatanta irisa ili se može koristiti kao senzor u mikrorobotici.

 

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/02/artificial-iris.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/02/artificial-iris-150x150.jpgadminBiologijaNovostiNaučnici su stvorili vještački iris koji je sličan onima koji se nalaze u ljudskom oku. Iris koji se nalazi u našem oku omogućuje da nam se zjenice suze kada se izlože svjetlu i štite unutrašnje dijelove oka od prevelikog izlaganja i oštećenja. Naučnici su otkrili materijal koji je osjetljiv na...Naučne Novosti