Protein koji se nalazi u pljuvački sprječava da se loše bakterije vežu za intestinalne ćelije u laboratorijskim uslovima, što svakako upućuje na novi način smanjivanja pojave dizenterije. Svakog dana, proizvedemo od jednog do dva litra pljuvačke, pri čemu se započinje varenje i lakše se gutaju zalogaji hrane. Takođe, pljuvačka pomaže u sprječavanju bakterijske infekcije u ustima.

Vodeći se ovim poznatim funkcijama salivarne tečnosti, naučnici su željeli da otkriju da li bi određeni proteini iz pljuvačke mogli poremetiti rad loših bakterija u crijevu. Oni su uzgajali u kulturi ćelije uzete iz tankog crijeva jedne pedesetjednogodišnje pacijentkinje. Takođe su uzgajali seriju patogenih sojeva bakterije E. coli koja izaziva dijareju kod putnika. E. coli posjeduje protoplazmatične ekstenzije, zahvaljujući kojima vrši invaziju epitelnih ćelija intestinuma. Međutim, ta sposobnost se naglo smanjila kada je bio apliciran protein pljuvačke nazvan histamin-5. Možemo zamisliti E. coli kao piratske brodove, koji pokušavaju da pristanu u luku. Ono što histamin-5 čini je da zaustavi piratske brodove, tj. da spriječi E. coli da koristi svoje “konopce”, pili za pristajanje. To u prevodu znači “ako se ne možeš vezati, ne možeš ni započeti infekciju”. Dakle, nema adhezije, infekcije ni bolesti.

Salivarni protein se može hemijske sintetisati; čuva se kao prah ili rastvoren u vodi. Takva dobijena tečnost je bezbjedna, tj. mi znamo da naše tijelo to toleriše, jer svaki dan gutamo jedan do dva litra salive.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/DNA-sample.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/DNA-sample-150x150.jpgadminBiologijaHemijaProtein koji se nalazi u pljuvački sprječava da se loše bakterije vežu za intestinalne ćelije u laboratorijskim uslovima, što svakako upućuje na novi način smanjivanja pojave dizenterije. Svakog dana, proizvedemo od jednog do dva litra pljuvačke, pri čemu se započinje varenje i lakše se gutaju zalogaji hrane. Takođe, pljuvačka pomaže u sprječavanju bakterijske infekcije...Naučne Novosti