fluor

Fluor je veoma reaktivan hemijski element. To je razlog zašto u prirodi nije pronađen u elementarnom obliku već samo u obliku jedinjenja, kao što su fluoridi, i ova naučna doktrina je bila prihvaćena sve do sada. Jedan poseban fluorit, poznat kao „smrdljivi fluorit“ ili „antozonit“, bio je predmet mnogih naučnih rasprava skoro 200 godina. Ovaj mineral emituje veoma intenzivan miris kada se razbije. Sada, po prvi put, naučnici sa TUM-a (Technische Universitaet Muenchen) i LMU-a (Ludwig-Maximilians Universiti Munich) su uspješno identifikovali prirodni elementarni fluor u ovom fluoritu.

Prvi čvrst dokaz da se elementarni fluor može naći u prirodi Hemija           Njihov izvještaj sa rezultatima se nalazi u međunarodnom izdanju časopisa Angewandte Chemie.

Fluor je najreaktivniji hemijski element i rukovanje njime mora biti krajnje pažljivo. Toliko je agresivan da staklo laboratorijskog posuđa nije otporno na njega, pa čak i opeku nagriza. Ipak, elementarni fluor ima mnoge industrijske primjene. Koristi se za sprečavanje korozije, za dobijanje sumporheksafluorida, koji služi kao izolacioni materijal u visokonaponskim prekidačima…

Zbog svojih ekstremnih karakteristika do sada su hemičari bili ubijeđeni da se fluor u prirodi ne može javiti u elementarnom obliku, već samo u obliku jona, na primjer u mineralima kao što je CaF2, poznat kao fluorit. Jedan njegov poseban oblik – „smrdljivi fluorit“ ili „antozonit“ iz rudnika „Maria“ u Woelsendorfu (Njemačka), bio je predmet sporenja u naučnim krugovima skoro 200 godina. Kada se razbije on emituje neprijatan, opor miris.

Veći broj eminentnih hemičara, među njima i Friedrich Woehler (1800–1882) i Justus Liebig (1803–1873) su predlagali različite supstance kako bi objasnili ovaj miris. Godinama naučnici su koristili olfaktorne testove, hemijske analize i kompleksne spektometrijske studije – i dolazili do veoma različitih zaključaka. Pored elementarnog fluora, supstance kao što su jod, ozon, jedinjenja fosfora, arsen, sumpor, hlor, hipohlorna kiselina i hidrofluorokarbonati su bile prepoznate kao uzročnici mirisa. Čvrst dokaz da ovaj fluorit ima primjesa fluora i da gas ne nastaje u trenutku njegovog razbijanja do sada nije postojao.

Sada, konačno, naučni tim predvođen Florianom Krausom, načelnikom katedre za hemiju fluora Univerziteta Muenchen, i Joern Schmedtom sa Univerzita Miunich, je uspio da direktno dokaže prisustvo fluora u „antozonitu“ bez bilo kakve sumnje. Koristeći 19F-NMR spektroskopiju, oni su bili u stanju da identifikuju fluor „in-situ“, odnosno nedestruktivno, u svom prirodnom okruženju, i time stave tačku na duge diskusije o uzročniku mirisa „smrdljivog  fluorita“.

„Ne iznenađuje činjenica da su hemičari sumnjali u postojanje elementarnog fluora u ‘smrdljivom fluoritu’ „ objašnjavaju istraživači. „Činjenica da elementarni fluor i kalcijum, koji normalno reaguju jedan sa drugim trenutno, se nalaze rame uz rame je zaista teško prihvatljiva.“ Međutim u slučaju „antozonita“ postoje veoma posebni uslovi: elementarni fluor se javlja usljed prisustva urana u mineralu, koji konstantno emituje jonizujuće zračenje i time dijeli fluorit na kalcijum i elementarni fluor. Fluor ostaje u obliku inkluzije, odvojen od kalcijuma nereaktivnim fluoritom i tako zadržava svoj elementarni oblik. Jonizujuće zračenje takođe dovodi do formiranja klastera koji daju ovom mineralu tamnu boju.

izvor: ScienceDaily

peveo i priredio: Jovan Adžić

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/01/4.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/01/4-150x150.jpgadminHemijaFluorFluor je veoma reaktivan hemijski element. To je razlog zašto u prirodi nije pronađen u elementarnom obliku već samo u obliku jedinjenja, kao što su fluoridi, i ova naučna doktrina je bila prihvaćena sve do sada. Jedan poseban fluorit, poznat kao „smrdljivi fluorit“ ili „antozonit“, bio je predmet mnogih...Prvi čvrst dokaz da se elementarni fluor može naći u prirodi Hemija
IASTE Crna Gora