Na državnom univerzitetu Arizone, u laboratoriji za komparativnu laktaciju, Kejti Hind dekodira sastav majčinog mlijeka da bi razumjela njegovu složenost i način na koji utiče na razvoj bebe.

Bebe preživljavaju i razvijaju se jer je mlijeko njihove majke hrana, lijek i signal. Za bebe, majčino mlijeko predstavlja kompletnu ishranu koja obezbjeđuje sve bitne elemente za njihovo tijelo, koja oblikuje njihov mozak i snabdijeva energiju za sve njihove aktivnosti. Majčino mlijeko takođe hrani mikrobe koji stvaraju kolonije u crijevnom traktu bebe. Mlijeko obezbjeđuje imuno-faktore koji pomažu u borbi protiv patogena, a majčino mlijeko snabdijeva i hormone koji daju signal za tijelo bebe.

Međutim, poslednjih decenija, mlijeko se uzima  zdravo za gotovo. „Prestali smo da vidimo nešto što nam je ispred nosa. Počeli smo da razmišljamo o mlijeku kao standardizovanom, homogenizovanom, pasterizovanom, upakovanom, u prahu, sa ukusom i formulom. Odustali smo od mlijeka ljudske dobrote i preusmjerili svoje prioritete“, kaže Kejti.

Skorija istraživanja su pokazala da mlijeko obezbjeđuje ne samo rast tijela, već, takođe, pokreće ponašanje i oblikuje razvoj nervnog sistema. Godine 2015, istraživači su otkrili da mješavina majčinog mlijeka i bebine pljuvačke uzrokuje hemijsku reakciju koja proizvodi hidrogen peroksid koji može ubiti stafilokoke i salmonelu.

Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi razumjeli ono što je važno kod majčinog mlijeka da bismo obezbijedili bolje formule majkama koje ne mogu da doje ili to ne čine iz bilo kojeg drugog razloga.

 

Preuzeto sa Ted talks

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/breastfeeding-2730855__340.pnghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/breastfeeding-2730855__340-150x150.pngadminBiologijabiologija,istraživanje,medicinaNa državnom univerzitetu Arizone, u laboratoriji za komparativnu laktaciju, Kejti Hind dekodira sastav majčinog mlijeka da bi razumjela njegovu složenost i način na koji utiče na razvoj bebe. Bebe preživljavaju i razvijaju se jer je mlijeko njihove majke hrana, lijek i signal. Za bebe, majčino mlijeko predstavlja kompletnu ishranu koja obezbjeđuje sve bitne elemente za...Naučne Novosti