Istraživači su našli dokaze da akupunktura može pomoći ljudima koji doživljavaju zubnu anksioznost.
Stomatološka anksioznost utiče na oko 30% odrasle populacije u zemljama širom svijeta. Pacijenti mogu doživjeti mučninu, otežano disanje i vrtoglavicu kada misle da odlaze kod stomatologa, tokom pregleda i nakon liječenja. Razlozi koji stoje iza stomatološke anksioznosti mogu biti različiti, kao što su strah od bola, igala ili anestetičkih neželjenih efekata, kao i neprijatnosti ili osjećanja gubitka kontrole.
U pregledu šest ispitivanja sa 800 pacijenata, istraživači su koristili skalu za mjerenje anksioznosti i studije pokazuju da je anksioznost smanjena za osam bodova kada je zubnim pacijentima data akupunktura kao tretman. Ovaj nivo redukcije smatra se klinički relevantnim, što znači da akupunktura može biti mogućnost za suzbijanje zubne anksioznosti.

Prethodne kliničke studije uključivale su akupunkturu za liječenje niza stanja, uključujući bol u leđima, depresiju i sindrom iritabilnog crijeva. Postoji, međutim, ograničeno istraživanje koje detaljno opisuje uticaj akupunkture  na specifične slučajeve anksioznosti.

Istraživanje je objavljeno u Evropskom časopisu integrativne medicine.

 

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/chair-2584260_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/chair-2584260_960_720-150x150.jpgadminNovostiIstraživači su našli dokaze da akupunktura može pomoći ljudima koji doživljavaju zubnu anksioznost. Stomatološka anksioznost utiče na oko 30% odrasle populacije u zemljama širom svijeta. Pacijenti mogu doživjeti mučninu, otežano disanje i vrtoglavicu kada misle da odlaze kod stomatologa, tokom pregleda i nakon liječenja. Razlozi koji stoje iza stomatološke anksioznosti...Naučne Novosti