Dugotrajna upotreba kanabisa ili ljekova zasnovanih na kanabisima ometa memoriju, kažu istraživači.
Studija ima implikacije i za rekreativne korisnike i za ljude koji koriste lijek za borbu protiv epilepsije, multiple skleroze i hroničnog bola. Tokom istraživanja, otkriveno je da su miševi koji su bili izloženi ljekovima dugoročno imali “značajna oštećenja u memoriji”.
Sve više ljudi dugoročno koristi drogu zbog svoje legalizacije u nekoliko zemalja, dok su potencijalne sorte dostupne rekreativnim korisnicima.
Istraživači iz Lancastera i Lisabonskih univerziteta proučavali su efekte kanabinoidnog lijeka VIN 55,212-2 kod miševa i utvrdili da:

– dugotrajna izloženost smanjuje učenje i pamćenje kod životinja,
– studije o slikanju mozga pokazale su da droga oštećuje funkciju ključnih regiona mozga uključenih u učenje i pamćenje,
– dugotrajna izloženost lijeku otežava sposobnost regiona mozga uključenog u učenje i pamćenje da komuniciraju jedni sa drugima, što ukazuje na to da je ovo osnova negativnih efekata lijeka na memoriju.

Dr Neil Davson, vodeći istraživač na Lancaster univerzitetu, kaže: “Ovaj rad pruža dragocjen novi uvid u način na koji dugoročna izloženost kanabinoidima negativno utiče na mozak. Razumijevanje ovih mehanizama je ključno za razumijevanje kako dugotrajna izloženost kanabinoidu povećava rizik razvijanja problema mentalnog zdravlja i problema s pamćenjem. ”

Izvor: Science daily

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/green-1648353_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/green-1648353_960_720-150x150.jpgadminMedicinaDugotrajna upotreba kanabisa ili ljekova zasnovanih na kanabisima ometa memoriju, kažu istraživači. Studija ima implikacije i za rekreativne korisnike i za ljude koji koriste lijek za borbu protiv epilepsije, multiple skleroze i hroničnog bola. Tokom istraživanja, otkriveno je da su miševi koji su bili izloženi ljekovima dugoročno imali 'značajna oštećenja...Naučne Novosti