Ljekari i zdravstvene organizacije slažu se da je vježbanje dobro za srce – ali zašto je to tako, još uvijek niko nije dobro razumio. U novoj studiji koja je obavljena na miševima, istraživači sa Harvardovog odjeljenja za matične ćelije i regenerativnu biologiju (HSCRB), Opšte bolnice Massachusetts (MGH) i Harvard Medical School (HMS) i Harvard Institute of Stem Cells (HSCI) otkrili su jedan od razloga zašto vježba može biti korisna, a to je jer stimuliše srce da stvara nove mišićne ćelije, kako u normalnim uslovima, tako i nakon srčanog udara.

Ljudsko srce ima relativno mali kapacitet da se regeneriše. Mladi  mogu svake godine obnoviti oko 1% ćelija srčanog mišića i ta stopa se snižava sa godinama. Uzimajući u obzir da je gubitak srčanih ćelija povezan sa srčanom insuficijencijom, intervencije koje povećavaju formiranje novih srčanih ćelija imaju potencijal da spriječe srčanu insuficijenciju.

Dva prva autora studije bila su Ana Vujić, Ph.D. HSCRB i Carolin Lerchenmuller, MD iz MGH i HMS.

“Željeli smo da znamo da li postoji prirodan način za poboljšanje regenerativnog kapaciteta ćelija srčanih mišića”, rekla  je Vujić. “Zato smo odlučili da testiramo jednu intervenciju koju već znamo da je bezbjedna i jeftina, a to je vježbanje”.

Da bi se testirali efekti vežbanja, istraživači su koristili miševe koji su trčali oko pet kilometara dnevno a druga grupa miševa je bila sedentarna. Studija je pokazala da su miševi koji su vježbali imali četiri i po puta više srčanih ćelija od miševa koji nisu imali pristup trčanju.

 

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/heart-1222517_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/heart-1222517_960_720-150x150.jpgadminMedicinaistraživanje,Matične ćelije,medicina,srceLjekari i zdravstvene organizacije slažu se da je vježbanje dobro za srce - ali zašto je to tako, još uvijek niko nije dobro razumio. U novoj studiji koja je obavljena na miševima, istraživači sa Harvardovog odjeljenja za matične ćelije i regenerativnu biologiju (HSCRB), Opšte bolnice Massachusetts (MGH) i Harvard...Naučne Novosti