Većina nas zna da je loš san povezan sa bolestima kao što je Alchajmerova, sa kardiovaskularnim bolestima, šlogom i dijabetesom. A ako ne liječite poremećaj u spavanju, kao što je apneja u snu, veća je vjerovatnoća da ćete dobiti neke od ovih bolesti. Ali da li znate da loš san utiče na naše mentalno stanje? Loš san nas navodi da donosimo rizične, užurbane odluke i uništavamo našu sposobnost da osjećamo empatiju. Naučnici sada počinju da shvataju da ne samo kvantitet već i kvalitet sna utiče na naše zdravlje i blagostanje.

Znamo da postoje tri faze sna: lak san, san brzog kretanja očiju ili REM i duboki san. Ove faze se  mjere povezivanjem elektroda za lobanju, bradu i grudi. Naši moždani talasi u dubokom snu povezani su sa dugotrajnim oscilacijama i nazivaju se delta talasi. Kada ne dobijamo duboki san koji nam je potreban, to koči našu sposobnost da učimo i sposobnost naših ćelija i tijela da se oporave.

Dan Gartenberg, naučnik koji proučava san, fokusira se na istraživanje onoga što mnogi naučnici vjeruju da je najregenerativnija faza sna – na duboki san. On je poželio da dobije više dubokog sna za sebe i isprobavao je razne uređaje ali nije mogao da nađe način da dobije dublji san u toku noći, sve dok nije sreo dr             Dmitrija Geraščenkova sa Harvardske medicinske škole.

Dmitri mu je ispričao o novim otkrićima u pisanim radovima u kojima je laboratorija u Njemačkoj pokazala da ako pustite određeni zvuk u odgovarajuće vrijeme dok osoba spava, zapravo možete učiniti san dubljim i efikasnijim. Dan i Dmitri su počeli da sarađuju i da rade na načinu da izgrade novu tehnologiju. Uz saradnike osmislili su eksperiment u kojem su ljudi ispitanici došli u laboratoriju i povezali su ih za uređaje preko kojih su im puštali zvukove za stimulisanje sna, za koje se pokazalo da njihov san čine dubljim. Zvukovi su slični šumu talasa i ovaj zvučni obrazac oscilira na istoj frekvenciji kao i naši moždani talasi kada smo u dubokom snu. Kada su upitali ispitanike o zvukovima sljedećeg dana, oni uopšte nisu bili svjesni da su im puštali zvukove ali je njihov mozak ipak odgovorio sa više delta talasa.

Zapravo, istraživanje je pokazalo da određeni zvučni ambijent proizvodi ove regenerativne delta talase i da je moguće poboljšati san ljudi.

 

Izvor : Preuzeto sa Ted talks- Dan Gartenberg

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/anatomy-1751201_960_720.pnghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/anatomy-1751201_960_720-150x150.pngadminMedicinadelta talasi,istraživanje,REMVećina nas zna da je loš san povezan sa bolestima kao što je Alchajmerova, sa kardiovaskularnim bolestima, šlogom i dijabetesom. A ako ne liječite poremećaj u spavanju, kao što je apneja u snu, veća je vjerovatnoća da ćete dobiti neke od ovih bolesti. Ali da li znate da loš...Naučne Novosti