Njemački ljekari su shvatili da moraju učiniti nešto drastično ili će njihov sedmogodišnji pacijent umrijeti. Dječak je sa roditeljima pobjegao iz Sirije, a rijetka genetska bolest bulozna epidermoliza oštetila je preko 80% njegove kože. Njegovi doktori su zatražili pomoć od istraživača iz Italije, Michaela De Luca koji je koristio terapiju gena za obnovu kože na nogama nekog sa sličnom bolešću ali niko nije pokušao da zamijeni što više kože na čitavom tijelu.

Doktori su uzeli mali uzorak kože sa jedne od rijetkih mjesta na tijelu dječaka, gdje nije bilo oštećenja i poslali su ga De Lucu. Njegov tim je koristio virus za ubacivanje ćelije kože, ispravnu kopiju gena pod nazivom LAMB3, a sopstvena neispravna kopija dječaka je izazvala njegovu bolest.

De Luca i njegove kolege gajili su kožu za dječaka u svojim laboratorijama da bi mu je presadili kroz dvije operacije. Godinu dana kasnije dječak je ponosno pokazao svoju kožu koja se u potpunosti regenerisala što dokazuje po prvi put da matične ćelije  regenerišu epidermis.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/dna-1903318_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/dna-1903318_960_720-150x150.jpgadminMedicinaNjemački ljekari su shvatili da moraju učiniti nešto drastično ili će njihov sedmogodišnji pacijent umrijeti. Dječak je sa roditeljima pobjegao iz Sirije, a rijetka genetska bolest bulozna epidermoliza oštetila je preko 80% njegove kože. Njegovi doktori su zatražili pomoć od istraživača iz Italije, Michaela De Luca koji je koristio...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora