Japanac u svojim 60-im godinama je 28. marta postao prva osoba koja je primila  ćelije dobijene iz indukovanih pluripotentnih stem ćelija (iPS) koje je donirala druga osoba.

Očekuje se da će operacija postaviti put za više aplikacija IPS ćelijske tehnologije, koja nudi svestranost embrionalnih matičnih ćelija bez etičke patrole poslednjeg. Banke IPS ćelija iz različitih donatora mogle bi, smanjujući troškove, učiniti transplantaciju matičnih ćelija pogodnijim za izvođenje.
IPS ćelije se stvaraju uklanjanjem zrelih ćelija od pojedinca (na primjer sa njihove kože), reprogramiranjem ovih ćelija nazad u stanje embriona, a zatim ih kopirajući kako bi postale tip ćelija korisnih za liječenje bolesti. Kožne ćelije anonimnog donora su reprogramirane i zatim pretvorene u vrstu retinalne ćelije koja je transplantovana na retini pacijenta koji pati od starosne degradacije makule. Ljekari se nadaju da će ćelije zaustaviti progresiju bolesti, koja može dovesti do sljepila.

Tim je odlučio da redizajnira studiju na osnovu novih propisa, a nijedan drugi učesnik nije bio regrutovan u kliničku studiju. U februaru 2017. godine, tim je prijavio da je jedan bolesnik dobro prošao. Uvedene ćelije ostaju netaknute I ne dolazi do oštećenja vida, kao što se obično očekuje kod makularne degeneracije.

 

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/cell-3089947_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/cell-3089947_960_720-150x150.jpgadminMedicinaTehnologijaMatične ćelije,medicina,ReprogramiranjeJapanac u svojim 60-im godinama je 28. marta postao prva osoba koja je primila  ćelije dobijene iz indukovanih pluripotentnih stem ćelija (iPS) koje je donirala druga osoba. Očekuje se da će operacija postaviti put za više aplikacija IPS ćelijske tehnologije, koja nudi svestranost embrionalnih matičnih ćelija bez etičke patrole poslednjeg....Naučne Novosti
IASTE Crna Gora