Sir je pun bakterija i gljivica. Način njihove interakcije mogao bi da riješi neka krupna naučna pitanja. Pravljenje sira je umjetnost ali i nauka. Poput druge fermentisane hrane kao što je kisjelo tijesto, sir je proizvod bakterija i kvasca, ali i plijesni. Sir je uglavnom zgrušano mlijeko, a dodavanje neke posebne kulture mikroba određuje njegovu strukturu i ukus. Udebeloj spoljnoj kori sira mikrobi vrve, manevrišu i pomažu stvaranju omotača da bi se unutra sačuvala vlaga.

U laboratoriji mikrobiologa Bendžamina Vulfa na Univerzitetu Tafts proučava se interakcija bakterija i gljivica u malim ekosistemima sira. Na ovim korama sira odigrava se rat i mir”,kaže Vulf. Razumijevanje toga šta utiče na ponašanje mikroba poučiće nas kako da njima upravljamo i kako da ih projektujemo. To nam može donijeti efikasnije farmaceutske, nove načine zaštite usjeva od bolesti, čak i buduće mikrobske kolonizacije drugih planeta.  A da ne pominjemo puno bolji sir.

Izvor: National geographic

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/cheese-3373604_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/cheese-3373604_960_720-150x150.jpgadminBiologijaSir je pun bakterija i gljivica. Način njihove interakcije mogao bi da riješi neka krupna naučna pitanja. Pravljenje sira je umjetnost ali i nauka. Poput druge fermentisane hrane kao što je kisjelo tijesto, sir je proizvod bakterija i kvasca, ali i plijesni. Sir je uglavnom zgrušano mlijeko, a dodavanje...Naučne Novosti