Globalna populacija morskih ptica opala je za skoro 70% od kako je pedesetih godina prošlog vijeka započeto nadgledanje. Svaki od devet razreda ovih ptica – od transokeanskih putnika poput albatrosa, pa do pingvina koji se drže obale, suočen je s barem jednom od četiri ključne opasnosti. Glavne prijetnje su: narušavanje staništa, zagađenje, klimatske promjene i komercijalni ribolov.

Narušavanje staništa – agresivne vrste i ljudska aktivnost pustoše gnijezda. Svjetlosno zagađenje može fatalno da dezorjentiše mlade ptice.

Zagađenje – izlivanje nafte prlja perje, čineći ga manje vodootpornim. Nafta i plastika uzrokuju povećanje količine toksina.

Klimatske promjene – porast temperature mora tjera ptice da hranu traže sve dalje, te stoga napuštaju svoja gnijezda. Loši vremenski uslovi mogu biti fatalni.

Komercijalni ribolov – ribolov lišava morske ptice hrane. Ptice se hrane na različitim dubinama i mogu da se utope kada se zapletu u mrežu ili uhvate na udicu parangala.

Izvor: National geographic

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/seagulls-815304_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/seagulls-815304_960_720-150x150.jpgadminBiologijaGlobalna populacija morskih ptica opala je za skoro 70% od kako je pedesetih godina prošlog vijeka započeto nadgledanje. Svaki od devet razreda ovih ptica - od transokeanskih putnika poput albatrosa, pa do pingvina koji se drže obale, suočen je s barem jednom od četiri ključne opasnosti. Glavne prijetnje su:...Naučne Novosti