Prema najnovijim istraživanjima postoji značajno povećanje rizika od trovanja čokoladom kod pasa tokom prazničnog perioda jer sadrži hemikaliju sličnu kofeinu koja se zove teobromin, koja je toksična za pse i mačke jer ne mogu da ga metabolišu tako brzo kao ljudi.

Blago toksične doze će uzrokovati dijareju, nadimanje i nemir a veće doze će uzrokovati hiperaktivnost i neuravnoteženost. U vrlo velikim dozama teobromin kod pasa izaziva epileptične napade, komu pa čak i smrt. Ovi znaci najčešće postaju očigledni šest do 12 sati nakon što je ljubimac pojeo čokoladu.

Ova vrsta istraživanja idealna je za razumijevanje kakve su uobičajene bolesti naših kućnih ljubimaca i kada su oni najviše izloženi riziku.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/06/dog-2785074_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/06/dog-2785074_960_720-150x150.jpgadminNovostiPrema najnovijim istraživanjima postoji značajno povećanje rizika od trovanja čokoladom kod pasa tokom prazničnog perioda jer sadrži hemikaliju sličnu kofeinu koja se zove teobromin, koja je toksična za pse i mačke jer ne mogu da ga metabolišu tako brzo kao ljudi. Blago toksične doze će uzrokovati dijareju, nadimanje i nemir...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora