Stručnjaci za nanotehnologiju na Institutu Sloan Kettering u Memorial Sloan Kettering Cancer Centru, osmislili su novi pristup koji može poboljšati preciznost personalizovanih ljekova, pomažući da se izbjegne kolateralna šteta.

“Pronašli smo način korišćenja algoritama mašinskog učenja za dizajniranje moćnih nanoljekova čiji uticaj može biti mnogo sigurniji, jači i personalizovaniji”, kaže Daniel Heller, doktor medicine, hemičar u programu molekularne farmakologije.

Godine 2018, Heller i Šamaj objavili su rezultate studije urađene u saradnji sa laboratorijom dr Jona Chodera i doktora Scott Love-a, biologa za kancer i predsjedavajućeg Programa za biologiju i genetiku raka na SKI-u . Tim je pakovao MEK inhibitore u nanočestice sa afinitetom za određenu strukturu pronađenu na krvnim sudovima tumora. Koristeći kao modele miševe oboljele od raka, utvrdili su da nanoljekovi djeluju na domene u ovim lokacijama bez uticaja na kožu i ostalo zdravo tkivo.

Ako ove nove ljekove usmjerimo direktno na tumore i dalje od normalnih tkiva, oni će raditi mnogo bolje, a neželjeni efekti neće biti tako loši “, kaže Heller, nadajući se da će nanotehnologija to i da omogući.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/medic-563423_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/medic-563423_960_720-150x150.jpgadminTehnologijaistraživanje,medicinaStručnjaci za nanotehnologiju na Institutu Sloan Kettering u Memorial Sloan Kettering Cancer Centru, osmislili su novi pristup koji može poboljšati preciznost personalizovanih ljekova, pomažući da se izbjegne kolateralna šteta. 'Pronašli smo način korišćenja algoritama mašinskog učenja za dizajniranje moćnih nanoljekova čiji uticaj može biti mnogo sigurniji, jači i personalizovaniji', kaže...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora